Προκαλεί ο Τσαβούσογλου για τις έρευνες στην Κύπρο: «Άκυρη» κάθε συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου για τις έρευνες στην Κύπρο: «Άκυρη» κάθε συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία Facebook Twitter
EPA
0

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε ο Τσαβούσογλου, κάθε συμφωνία που θα αποκλείει την Τουρκία θα είναι άκυρη ενώ δεν άφησε ασχολίαστες ούτε τις διεργασίες της Κύπρου για διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πληρώματος του γεωτρύπανου Φατίχ. 

«Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να ξέρουν τα όριά τους», τόνισε ο κ. Τσαβούσογου, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», διαμηνύοντας ότι απόφαση της Τουρκίας είναι να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις. «Υπενθυμίσαμε στους Ελληνοκύπριους πως θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Δεν θα υποχωρήσουμε και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει μην κάνουν τέτοια βήματα. Τι δηλαδή; Θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης και θα συλλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τους δικούς μας πολίτες; Αυτό είναι αδύνατον (...) Εμείς κάνουμε τα δικά μας βήματα. Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας αλλά και των Τουρκοκυπρίων στείλαμε τα γεωτρύπανα μας. Κάποτε στέλναμε μόνο το Μπαρμπαρός για σεισμικές έρευνες. Εκείνοι είπαν "πάλι το ίδιο θα κάνουν". Όταν όμως είδαν τα γεωτρύπανα, πανικοβλήθηκαν».

Κύπριος αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα, επιβεβαιώνει πως τα εντάλματα έχουν ήδη εκδοθεί για τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», είπε ο Κύπριος αξιωματούχος, καθώς το πλοίο αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ είναι αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα, ενώ άλλο ένα πλοίο-γεωτρύπανο, το Yavuz, αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα. Όπως τονίζει όμως η Λευκωσία, και οι δύο περιοχές ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Κυπριακές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, επισήμαναν χθες ότι η έκδοση διψήφιου αριθμού ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά πλήττει την Τουρκία.

Για να προχωρήσει η διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας, σύμφωνα με ις ίδιες πηγές, αλλά η Λευκωσία κινείται ήδη νομικά εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Βάσει της κυπριακής νομοθεσίας, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ποινικό αδίκημα, που επισύρει ποινές όπως η επιβολή προστίμων 1 εκατομμυρίου ευρώ και πλέον καθώς και 5 ετών φυλάκισης.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον κυπριακό ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο. Για το εάν το Φατίχ προχώρησε ήδη σε γεώτρηση, οι πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση δεν είναι σαφής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM