Κονγκό: Βίαζαν και έβαζαν μαθήτριες ως ανθρώπινες ασπίδες επειδή είχαν «μαγικές δυνάμεις»

Κονγκό: Βίαζαν και έβαζαν μαθήτριες ως ανθρώπινες ασπίδες επειδή είχαν «μαγικές δυνάμεις» Facebook Twitter
EPA - Φωτό Αρχείου
1

Μαθήτριες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βιάστηκαν, παντρεύτηκαν δια της βίας ή χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες από μέλη ένοπλων οργανώσεων που πιστεύουν ότι οι ανήλικες έχουν «μαγικές δυνάμεις», κατά τη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν στην επαρχία Κασάι πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Η οργάνωση-ομπρέλα «Παγκόσμιος Συνασπισμός για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις» (GCPEA) ανέφερε ότι η έρευνά της για τις βιαιοπραγίες στο Κασάι, σε μια κρίση που τερματίστηκε το 2017, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μαθήτριες και οι σπουδάστριες έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης και πολλαπλής κακοποίησης από τις ένοπλες ομάδες. Βασιζόμενη στις καταθέσεις πάνω από 55 μαθητριών και εκπαιδευτικών, η έκθεση καταγράφει τις μαρτυρίες των επιζώντων και το πώς αντάρτες και παραστρατιωτικοί εξαπέλυσαν επιθέσεις σε εκατοντάδες σχολεία. Συχνά τα κορίτσια απάγονταν για να γίνουν σεξουαλικές σκλάβες, σύζυγοι ή ακόμη και για να πολεμήσουν μαζί με τους ενόπλους.

Οι παραστρατιωτικοί «πίστευαν στις μαγικές δυνάμεις των κοριτσιών και συχνά τα χρησιμοποιούσαν στην πρώτη γραμμή της άμυνας, για να κουνούν τις φούστες τους και να αποκρούουν έτσι τους ένοπλους στρατιώτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντίγια Νιτζόουνε, η εκτελεστική διευθύντρια του CGPEA. «Οπλισμένα» με μια σκούπα ή με κάποιο κουζινικό σκεύος, νεαρά κορίτσια τοποθετούνταν στην πρώτη γραμμή γιατί οι παραστρατιωτικοί θεωρούσαν ότι με τις μαγικές δυνάμεις τους θα σταματούσαν τις σφαίρες και θα προστάτευαν όλη τη μονάδα στη μάχη. Πολλά παιδιά σκοτώθηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο.

Στο Κασάι συγκρούονταν οι ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ του Κονγκό και οι παραστρατιωτικοί σύμμαχοί τους, η οργάνωση Μπάνα Μούρα, με τους αντάρτες Καμουίνα Ενσάπου. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1,5 εκατομμύριο εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τόσο οι αντάρτες όσο και οι κυβερνητικές δυνάμεις διέπραξαν ωμότητες όπως ομαδικούς βιασμούς αλλά και κανιβαλισμό, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που κατήγγειλε το "σοβαρό πρόβλημα της ατιμωρησίας" των δραστών.

Τον Ιούλιο του 2017 δικαστήριο του Κονγκό καταδίκασε επτά στρατιώτες για τη δολοφονία μελών μιας ένοπλης οργάνωσης στο Κασάι. Σε ένα βίντεο εμφανίζονταν οι στρατιώτες να πυροβολούν εξ επαφής ανθρώπους. Κάποια από τα θύματα ήταν νεαρές κοπέλες.

«Οι αρχηγοί έδιναν σε εμάς τα κορίτσια μια σκούπα που την θεωρούσαν μαγική. Εμένα που έδωσαν ένα ξύλινο (μαχαίρι κουζίνας) και υποτίθεται ότι ήταν μαγικό όπλο», είπε η Λούσια Ν. μια μαθήτρια γυμνασίου από το Ντιμπάγια. «Μετά από αυτό, πήγαινα παντού μαζί τους και συμμετείχαν σε διάφορες μάχες. Αργότερα κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσαμε να νικήσουμε τους στρατιώτες με τη μαγεία. Σκότωναν πολλούς από εμάς», πρόσθεσε στην κατάθεσή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Thomson Reuters Foundation

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Kαι αφού βιάσει γυναίκες και ανήλικα κορίτσια, ο στρατιώτης με το τέλος του πολέμου θα επιστρέψει στην μάνα, στην σύζυγο, στην κόρη, στην αδερφή του , η οποία θα τόν υποδεχθεί γεμάτη αγάπη και περηφάνεια για τον ήρωα της που πολέμησε για την πατρίδα.