Λουξεμβούργο Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ετοιμάζει νομιμοποίηση της κάνναβης

Λουξεμβούργο Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ετοιμάζει νομιμοποίηση της κάνναβης Facebook Twitter
0

Το Λουξεμβούργο φαίνεται πως αποφάσισε να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα νομιμοποιήσει την κάνναβη , όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος όμως δεν έχουν ακόμη οριστεί. Μία ομάδα έχει συσταθεί, εργάζεται πυρετωδώς για να αναλύσει τα πιθανά σενάρια και να αποφασίσει σχετικά με τα πρώτα βήματα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Ένα από αυτά η «στενή επαφή» με συναδέλφους σε Ολλανδία και Καναδά, δήλωσαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου. Γι' αυτό το λόγο σκοπεύει η υπουργός Υγείας Ετιέν Σνάιντερ να ταξιδέψει το Μάιο στον Καναδά.

Στο μέλλον θα μπορούν νόμιμα οι ενήλικες κάτοικοι του Λουξεμβούργου για προσωπική χρήση να καλλιεργούν, να αγοράζουν, να κατέχουν και φυσικά να καταναλώνουν κάνναβη. Βέβαια όλα αυτά θα συμβούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το Μεγάλο Δουκάτο ελπίζει μέσω της νομιμοποίησης να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους καταναλωτές του φυτού, διαφυλάσσοντας καλύτερη ποιότητα κάνναβης μέσω ελέγχων. Τα έσοδα του κράτους από τη διαδικασία αυτή πρόκειται να διοχετευθούν στα μέτρα πρόληψης των εξαρτήσεων.

Όλο και περισσότερες χώρες νομιμοποιούν τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατικών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων του Λουξεμβούργου για να νομιμοποιηθεί η ευφορική χρήση της κάνναβης πρέπει προηγουμένως να ψηφισθεί νομοσχέδιο. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι είναι διατεθειμένο να δώσει όσο χρόνο χρειάζεται στη διαδικασία, ώστε να γίνει σωστά.

Παράνομη η κάνναβη στις περισσότερες χώρες

 

Τον περασμένο χρόνο ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα που νομιμοποίησε την καλλιέργεια, το εμπόριο και την κατανάλωση κάνναβης παγκοσμίως. Η ιδιωτική καλλιέργεια είναι επίσης σε αρκετές περιοχές νόμιμη. Το 2014 η Ουρουγουάη ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποίησε πλήρως την κάνναβη – το Λουξεμβούργο σκοπεύει να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη. Σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, η καλλιέργεια και το εμπόριο είναι υπό καθεστώς μερικούς ανοχής.

Για τη Γερμανία τα προϊόντα κάνναβης είναι παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες: η κατοχή, η καλλιέργεια και φυσικά το εμπόριο είναι παράνομα. Παρόλα αυτά όταν πρόκειται για μικροποσότητες και προσωπική χρήση υπάρχει περίπτωση η εισαγγελία να μην κινήσει ποινική δίωξη. Εδώ και δυο χρόνια είναι νόμιμη η φαρμακευτική χρήση του φυτού σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού συνδέσμου ινδικής κάνναβης έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του Μαΐου εκδηλώσεις και πορείες σε 30 γερμανικές πόλεις υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM