Λουξεμβούργο Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ετοιμάζει νομιμοποίηση της κάνναβης

Λουξεμβούργο Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ετοιμάζει νομιμοποίηση της κάνναβης Facebook Twitter
0

Το Λουξεμβούργο φαίνεται πως αποφάσισε να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα νομιμοποιήσει την κάνναβη , όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος όμως δεν έχουν ακόμη οριστεί. Μία ομάδα έχει συσταθεί, εργάζεται πυρετωδώς για να αναλύσει τα πιθανά σενάρια και να αποφασίσει σχετικά με τα πρώτα βήματα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Ένα από αυτά η «στενή επαφή» με συναδέλφους σε Ολλανδία και Καναδά, δήλωσαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου. Γι' αυτό το λόγο σκοπεύει η υπουργός Υγείας Ετιέν Σνάιντερ να ταξιδέψει το Μάιο στον Καναδά.

Στο μέλλον θα μπορούν νόμιμα οι ενήλικες κάτοικοι του Λουξεμβούργου για προσωπική χρήση να καλλιεργούν, να αγοράζουν, να κατέχουν και φυσικά να καταναλώνουν κάνναβη. Βέβαια όλα αυτά θα συμβούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το Μεγάλο Δουκάτο ελπίζει μέσω της νομιμοποίησης να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους καταναλωτές του φυτού, διαφυλάσσοντας καλύτερη ποιότητα κάνναβης μέσω ελέγχων. Τα έσοδα του κράτους από τη διαδικασία αυτή πρόκειται να διοχετευθούν στα μέτρα πρόληψης των εξαρτήσεων.

Όλο και περισσότερες χώρες νομιμοποιούν τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατικών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων του Λουξεμβούργου για να νομιμοποιηθεί η ευφορική χρήση της κάνναβης πρέπει προηγουμένως να ψηφισθεί νομοσχέδιο. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι είναι διατεθειμένο να δώσει όσο χρόνο χρειάζεται στη διαδικασία, ώστε να γίνει σωστά.

Παράνομη η κάνναβη στις περισσότερες χώρες

 

Τον περασμένο χρόνο ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα που νομιμοποίησε την καλλιέργεια, το εμπόριο και την κατανάλωση κάνναβης παγκοσμίως. Η ιδιωτική καλλιέργεια είναι επίσης σε αρκετές περιοχές νόμιμη. Το 2014 η Ουρουγουάη ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποίησε πλήρως την κάνναβη – το Λουξεμβούργο σκοπεύει να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη. Σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, η καλλιέργεια και το εμπόριο είναι υπό καθεστώς μερικούς ανοχής.

Για τη Γερμανία τα προϊόντα κάνναβης είναι παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες: η κατοχή, η καλλιέργεια και φυσικά το εμπόριο είναι παράνομα. Παρόλα αυτά όταν πρόκειται για μικροποσότητες και προσωπική χρήση υπάρχει περίπτωση η εισαγγελία να μην κινήσει ποινική δίωξη. Εδώ και δυο χρόνια είναι νόμιμη η φαρμακευτική χρήση του φυτού σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού συνδέσμου ινδικής κάνναβης έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές του Μαΐου εκδηλώσεις και πορείες σε 30 γερμανικές πόλεις υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM