Οι γαλλικές αρχές αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας κοντά σε χώρους λατρείας μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις σε δύο τεμένη, στη Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

 

«Περιπολίες θα πραγματοποιούνται γύρω από χώρους θρησκευτικής λατρείας», έγραψε ο Καστανέρ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, μετά τις επιθέσεις με 49 νεκρούς και 48 τραυματίες στο Κράιστσερτς.

 

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, με την πρωθυπουργό της χώρας Τζασίντα Άρντερν να κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια.

 

Ο ένοπλος μετέδωσε ζωντανά το βίντεο της επίθεσης στο Facebook αφού ανάρτησε το "μανιφέστο" του στο οποίο καταδικάζει τους μουσουλμάνους.

 

Στη Γαλλία βρίσκεται η μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Ευρώπη και η χώρα έχει δεχτεί πολύνεκρες επιθέσεις το 2015 και το 2016 από ένοπλους ισλαμιστές.

 

Ανώτατο επίπεδο συναγερμού

Η πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η Νέα Ζηλανδία τέθηκε σε ανώτατο επίπεδο συναγερμού. Όπως είπε, οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν ακροδεξιές εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

 

«Τέσσερα [πρόσωπα] κρατούνται. Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άνδρας μεταξύ 25 και 30 ετών κατηγορείται για ανθρωποκτονία και πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο.