20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

Σάλος σε σχολείο των ΗΠΑ: Μαθητές φωτογραφήθηκαν δίπλα σε σβάστικα κάνοντας ναζιστικό χαιρετισμό

Σάλος σε σχολείο των ΗΠΑ: Μαθητές φωτογραφήθηκαν δίπλα σε σβάστικα κάνοντας ναζιστικό χαιρετισμό Facebook Twitter
0

Σάλος προκλήθηκε σε σχολείο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ όταν μαθητές φωτογραφήθηκαν κάνοντας το ναζιστικό χαιρετισμό δίπλα σε μία σβάστικα φτιαγμένη από κόκκινα πλαστικά ποτήρια.

Τα στιγμιότυπα απαθανατίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας γιορτής και οι φωτογραφίες μεταφορτώθηκαν και διανεμήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο.

Την απόλυτη «αποστροφή» της για την υπόθεση εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάρθα Φλορ, η υποδιευθύντρια του λυκείου Νιούπορτ Χάρμπορ, στην πόλη Νιούπορτ Μπιτς, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια του Λος Άντζελες.

«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις παιδιά που λαμβάνουν εκπαίδευση υψηλής ποιότητας να συμπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε η Φλορ, διαβεβαιώνοντας ότι η διεύθυνση του λυκείου βρίσκεται σε επαφή με την αστυνομία και με τις τοπικές αρχές για να εξεταστούν τα πειθαρχικά μέτρα που θα επιβληθούν.

Έξι μαθητές που συμμετείχαν στη γιορτή ζήτησαν συγγνώμη δημόσια τη Δευτέρα.

Κατά τη Φλορ, μολονότι τουλάχιστον δύο από τους μαθητές οι οποίοι ενέχονται σε αυτή την υπόθεση είναι οι ίδιοι εβραίοι, κανένας τους δεν μοιάζει να κατανοεί τη σοβαρότητα των πράξεών τους.

«Αυτοί οι μαθητές ακούνε να μιλούν για το ολοκαύτωμα στα μέσα ενημέρωσης, στις τάξεις τους» αλλά «προφανώς αυτό δεν είναι αρκετό», έκρινε η υποδιευθύντρια. «Η πρόκληση είναι να κάνουμε τους μαθητές αυτούς να καταλάβουν ότι οι πράξεις τους έχουν βαρύτατες συνέπειες, ότι προκαλούν πολύ πόνο», πρόσθεσε η Μάρθα Φλορ.

Όπως και σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου, οι αντισημιτικές ενέργειες βρίσκονται σε πλήρη έξαρση στις ΗΠΑ. Κατά την αμερικανοεβραϊκή οργάνωση Ένωση κατά της Δυσφήμισης (Anti-Defamation League, ADL), που αγωνίζεται εναντίον του αντισημιτισμού, αυξήθηκαν κατά 58% μεταξύ του 2016 και του 2017. Πολλές διαπράχθηκαν στο σχολικό ή στο πανεπιστημιακό πλαίσιο.

Για τον ραβίνο Έιμπραχαμ Κούπερ, στέλεχος του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ του Λος Άντζελες, το σκάνδαλο του Νιούπορτ Μπιτς πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ακόμη και σε Πολιτείες πασίγνωστες για τον προοδευτισμό τους, όπως η Καλιφόρνια.

«Πρόκειται για βαριά προσβολή στα έξι εκατομμύρια Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα» και εναντίον όσων πολέμησαν τον ναζισμό και τη σβάστικα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατά τον ίδιο, οι μαθητές που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την ιστορία πρέπει να αποβληθούν, για να καταλάβουν τη βαρύτητα των πράξεών τους, αλλά και να οργανωθούν εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις για το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και συναντήσεις με επιζήσαντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM