Το Κοινοβούλιο της Ρωσίας ψήφισε να απαγορευτεί στους στρατιώτες η χρήση smartphones εν ώρα καθήκοντος, μετά τις ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο των social media σε θέματα εθνικής ασφαλείας. 

 

Το νομοσχέδιο απαγορεύει στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε τηλέφωνο έχει την δυνατότητα να τραβάει φωτογραφίες, να βιντεοσκοπεί και να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ. 

 

Επίσης οι στρατιώτες απαγορεύεται να γράφουν σχετικά με τον στρατό ή να μιλούν σε δημοσιογράφους. 

 

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν περισσότεροι από 400 βουλευτές σε σύνολο 450 του ρωσικού κοινοβουλίου. 

 

Η χρήση κινητών τηλεφώνων με βασικές λειτουργίες κλήσεις και ανταλλαγής μηνυμάτων θα συνεχίσει να επιτρέπεται, αλλά τάμπλετ και λάπτοπ υπόκεινται στις απαγορεύσεις του νέου νόμου. 

 

Στοιχεία από λογαριασμούς social media στρατιωτών έχουν επιτρέψει πολλές φορές σε σάιτ όπως το Bellingcat να αποκαλύψουν την μυστική στρατιωτική δραστηριότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενίοτε την στιγμή που ήταν σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις. 

 

Το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να εγκριθεί από την Άνω Βουλή πριν επικυρωθεί από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

 

Ρώσοι αξιωματούχοι εξήγησαν πως η κίνηση ήταν αναγκαία για την προστασία στρατιωτικών πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες. 

 

Από το 2017 η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πολλές φορές τους στρατιώτες της να μην μοιράζονται πληροφορίες τους στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των selfies. 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr