Έκλεισε η βάση του Έβερεστ - Απόφαση της Κίνας

Έκλεισε η βάση του Έβερεστ - Απόφαση της Κίνας Facebook Twitter
0

Η Κίνα αποφάσισε να κλείσει τη βάση του όρους Έβερεστ, το σημείο δηλαδή όπου υπάρχει η πρώτη κατασκήνωση, και δεν επιτρέπει πλέον επισκέπτες που δεν έχουν άδεια αναρρίχησης.

Οι αρχές έχουν καταφύγει στην ασυνήθιστη αυτή κίνηση για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος των αποβλήτων στην περιοχή.

Η απαγόρευση σημαίνει ότι οι τουρίστες μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα μοναστήρι λίγο κάτω από το επίπεδο της βάσης σε ύψος 5.200 μέτρων.

Αν και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται το βουνό από τη νότια πλευρά του Νεπάλ, τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί αυξάνονται σταθερά και από την κινεζική πλευρά.

Το κινεζικό καμπ, το οποίο βρίσκεται στο Θιβέτ, είναι δημοφιλές καθώς είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο - ενώ το στρατόπεδο του Νεπάλ μπορεί να προσεγγιστεί μόνο με πεζοπορία σχεδόν δύο εβδομάδων.

Η υψηλότερη κορυφή του κόσμου είναι αντιμέτωπη με την απειλή των σκουπιδιών εδώ και χρόνια, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών.

Η κινεζική ένωση ορειβασίας λέει ότι 40.000 επισκέφτηκαν τη βάση το 2015, το πιο πρόσφατο έτος με καταγεγραμμένους αριθμούς. Ένα ρεκόρ 45.000 επισκέφθηκε το στρατόπεδο βάσης του Νεπάλ το 2016-7 σύμφωνα με το Υπουργείο Δασών και Προστασίας του Εδάφους του Νεπάλ.

Τον Ιανουάριο, οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι θα περιορίσουν τον αριθμό των αδειών αναρρίχησης ετησίως σε 300.

Η Κίνα σχεδιάζει να μειώσει δραστικά τον αριθμό των ορειβατών που προτίθενται να ανέβουν στο Έβερεστ τη φετινή χρονιά, περιορίζοντας παράλληλα τη διάρκεια της ορειβατικής σεζόν.

Μέσα στη νέα χρονιά θέλει να προχωρήσει σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση καθαρισμού της περιοχής, συλλέγοντας πλαστικές σακούλες, δεξαμενές οξυγόνου, σκηνές, κουζινικά σκεύη, αλλά και τις σορούς ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ήδη το 2018 μαζεύτηκαν 18 τόνοι απορριμμάτων που αποτέθηκαν στον βυθό μιας λίμνης, σε υψόμετρο 5.180 μ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM