Υπό κράτηση ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν που είχε επιτεθεί σε διαδηλωτές

Υπό κράτηση ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν που είχε επιτεθεί σε διαδηλωτές Facebook Twitter
EPA
0

Υπό κράτηση τέθηκε σήμερα ο πρώην σωματοφύλακας του Εμανουέλ Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά (που διώκεται ήδη για βιαιοπραγία εναντίον διαδηλωτών) στο πλαίσιο της έρευνας για την αμφιλεγόμενη χρήση των διπλωματικών διαβατηρίων του.

Ο Μπεναλά, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής θύελλας το καλοκαίρι, αφού αναγνωρίστηκε, σε βίντεο, να επιτίθεται και να ξυλοκοπά διαδηλωτές στο Παρίσι, την Πρωτομαγιά, ενώ βρισκόταν στο πλευρό των δυνάμεων επιβολής της τάξης με την ιδιότητα του «παρατηρητή».

Η υπόθεση αναζωπυρώθηκε τον Δεκέμβριο, μετά τις πληροφορίες του Mediapart, ότι ο Αλεξάντρ Μπεναλά χρησιμοποιούσε τα διπλωματικά διαβατήριά του μετά την απόλυσή του, με αποτέλεσμα οι αρχές να ανοίξουν νέον φάκελο σε βάρος του.

Ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας, που ερευνά την υπόθεση, ο διευθυντής του γραφείου του Εμανουέλ Μακρόν Πατρίκ Στρζοντά αποκάλυψε χθες ότι ο Μπεναλά χρησιμοποίησε «περίπου φορές» τα διπλωματικά διαβατήριά του αφότου απολύθηκε, από τις αρχές Αυγούστου έως το τέλος του έτους.

Ο Στρζοντά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο Μπεναλά ήταν κάτοχος δύο υπηρεσιακών διαβατηρίων, το πρώτο το πήρε το 2016, «πολύ πριν» από την άφιξή του στο Ελιζέ, το δεύτερο την 28η Ιουνίου του 2018. Και τα δύο έληγαν την 31η Ιούλιου του 2018.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αίτημα για το δεύτερο διαβατήριο είχε υποβληθεί από τον Μπεναλά στο υπουργείο Εσωτερικών, μέσω μιας επιστολής του επικεφαλής του γραφείου του Μακρόν, η οποία ήταν δακτυλογραφημένη, χωρίς να φέρει καμία υπογραφή.

Ξεκάθαρα, «υποψιαζόμαστε μια πλαστογράφηση από τον Μπεναλά» επιβεβαίωσε ο Στρζοντά.

Οι δηλώσεις του Γάλλου αξιωματούχου αντικρούουν εκείνες του Αλεξάντρ Μπεναλά, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του την 19η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες είχε αφήσει στο γραφείο του στο Ελιζέ τα διπλωματικά διαβατήρια μετά την απόλυσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM