Υπό κράτηση ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν που είχε επιτεθεί σε διαδηλωτές

Υπό κράτηση ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν που είχε επιτεθεί σε διαδηλωτές Facebook Twitter
EPA
0

Υπό κράτηση τέθηκε σήμερα ο πρώην σωματοφύλακας του Εμανουέλ Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά (που διώκεται ήδη για βιαιοπραγία εναντίον διαδηλωτών) στο πλαίσιο της έρευνας για την αμφιλεγόμενη χρήση των διπλωματικών διαβατηρίων του.

Ο Μπεναλά, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής θύελλας το καλοκαίρι, αφού αναγνωρίστηκε, σε βίντεο, να επιτίθεται και να ξυλοκοπά διαδηλωτές στο Παρίσι, την Πρωτομαγιά, ενώ βρισκόταν στο πλευρό των δυνάμεων επιβολής της τάξης με την ιδιότητα του «παρατηρητή».

Η υπόθεση αναζωπυρώθηκε τον Δεκέμβριο, μετά τις πληροφορίες του Mediapart, ότι ο Αλεξάντρ Μπεναλά χρησιμοποιούσε τα διπλωματικά διαβατήριά του μετά την απόλυσή του, με αποτέλεσμα οι αρχές να ανοίξουν νέον φάκελο σε βάρος του.

Ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας, που ερευνά την υπόθεση, ο διευθυντής του γραφείου του Εμανουέλ Μακρόν Πατρίκ Στρζοντά αποκάλυψε χθες ότι ο Μπεναλά χρησιμοποίησε «περίπου φορές» τα διπλωματικά διαβατήριά του αφότου απολύθηκε, από τις αρχές Αυγούστου έως το τέλος του έτους.

Ο Στρζοντά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο Μπεναλά ήταν κάτοχος δύο υπηρεσιακών διαβατηρίων, το πρώτο το πήρε το 2016, «πολύ πριν» από την άφιξή του στο Ελιζέ, το δεύτερο την 28η Ιουνίου του 2018. Και τα δύο έληγαν την 31η Ιούλιου του 2018.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αίτημα για το δεύτερο διαβατήριο είχε υποβληθεί από τον Μπεναλά στο υπουργείο Εσωτερικών, μέσω μιας επιστολής του επικεφαλής του γραφείου του Μακρόν, η οποία ήταν δακτυλογραφημένη, χωρίς να φέρει καμία υπογραφή.

Ξεκάθαρα, «υποψιαζόμαστε μια πλαστογράφηση από τον Μπεναλά» επιβεβαίωσε ο Στρζοντά.

Οι δηλώσεις του Γάλλου αξιωματούχου αντικρούουν εκείνες του Αλεξάντρ Μπεναλά, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του την 19η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες είχε αφήσει στο γραφείο του στο Ελιζέ τα διπλωματικά διαβατήρια μετά την απόλυσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM