Η Galleria Uffizi της Φλωρεντίας ζητά πίσω το έργο που είχαν κλέψει οι Ναζί

Η Galleria Uffizi της Φλωρεντίας ζητά πίσω το έργο που είχαν κλέψει οι Ναζί Facebook Twitter
Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του έργου με τη λέξη «κλεμμένο» στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά θα κρέμεται στη γκαλερί έως ότου το πρωτότυπο επιστρέψει στη Φλωρεντία, είπε.
0

To σημαντικότερο Μουσείο της Φλωρεντίας ζητά την επιστροφή ενός ζωγραφικού έργου που είχε κλαπεί από ναζιστικά στρατεύματα το 1943 και τώρα βρίσκεται στα χέρια μιας γερμανικής οικογένειας.

Ο επικεφαλής της Galleria Uffizi, Eike Schmidt δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε «ηθικό καθήκον» να βοηθήσει την επιστροφή του έργου «Βάζο με Άνθη» στο μουσείο.


Το έργο του Δανού ζωγράφου Jan van Huysum είχε πρωτοεμφανιστεί σε έκθεση στην Φλωρεντία του 1824.

Η Galleria Uffizi της Φλωρεντίας ζητά πίσω το έργο που είχαν κλέψει οι Ναζί Facebook Twitter


Τα γερμανικά στρατεύματα έκλεψαν τον πίνακα το 1943 καθώς υποχώρησαν στο βορρά.

Οι ενδιάμεσοι για την οικογένεια, που δεν κατονομάζεται, απαίτησαν πληρωμή την οποία η γκαλερί αρνείται να δώσει. Η Γερμανία αντίστοιχα υποστηρίζει ότι το καθεστώς περιορισμού των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν πριν από 30 χρόνια την εμποδίζει να παρέμβει.


«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πληγές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ναζιστικού Τρόμου δεν έχουν επουλωθεί» δήλωσε ο κ. Schmidt στην επίσημη σελίδα του Μουσείου.

Σύμφωνα με την Galleria Uffizi, ο Λεοπόλδος Β΄, Μέγας Δούκας της Τοσκάνης, είχε αγοράσει το έργο στις αρχές του 19ου Αιώνα.


Το έργο ήταν στης συλλογή για περισσότερο από 100 χρόνια μαζί έργα από άλλους Δανούς καλλιτέχνες. Με την συμμετοχή της Ιταλίας στον πόλεμο το 1940, τα έργα μεταφέρθηκαν σε διπλανό χωριό.

Τα Γερμανικά στρατεύματα υφάρπαξαν τον συγκεκριμένο πίνακα μαζί με άλλα έργα καθώς μετακινήθηκαν βόρεια το 1943 μετά τη συμμαχική εισβολή της χώρας.


Ο πίνακας επανεμφανίστηκε το 1991 μετά τη γερμανική επανένωση, αλλά όλες οι προσπάθειες επιστροφής του απέτυχαν.


Ο κ. Schmidt, Γερμανικής καταγωγής ο ίδιος, καλεί τη Γερμανία να καταργήσει το καθεστώς των περιορισμών για τα έργα που έχουν κλαπεί από τους Ναζί, έτσι ώστε όλοι οι λεηλατημένοι καλλιτέχνες να μπορούν να επιστρέψουν στους «νόμιμους ιδιοκτήτες» τους.


Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του έργου με τη λέξη «κλεμμένο» στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά θα κρέμεται στη γκαλερί έως ότου το πρωτότυπο επιστρέψει στη Φλωρεντία, είπε.

Με πληροφορίες από το BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM