Στα ίχνη των τελευταίων ναζί εγκληματιών

Στα ίχνη των τελευταίων ναζί εγκληματιών Facebook Twitter
0

Έχουν περάσει 73 χρόνια από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί εγκληματίες ναζί, δεν λογοδότησαν και δεν τιμωρήθηκαν ποτέ για τις πράξεις τους.

Η Κεντρική Υπηρεσία για τη Διαλεύκανση των Εγκλημάτων του Ναζισμού, με έδρα το Λούντβιχσμπουργκ, επιδιώκει να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους από αυτούς απέμειναν, έστω και σε πολύ προχωρημένη ηλικία πλέον.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών λειτουργίας, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γενς Ρόμελ μίλησε στην DW. Όπως λέει, ακόμη και σήμερα ο όγκος εργασιών που καλούνται να διευθετήσουν είναι εξαιρετικά μεγάλος.

«Η προσέγγιση της νομολογίας έχει αλλάξει, τελευταία στη δίκη του Όσκαρ Γκρένινγκ, του λεγόμενου 'λογιστή του Άουσβιτς. Σήμερα μπορούμε να προβούμε σε δίωξη ατόμων ακόμη και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτά τα άτομα κρατούσαν σε λειτουργία τη ναζιστική μηχανή εξόντωσης, για παράδειγμα σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Χάρη σε αυτήν την προσέγγιση διευρύνεται ο κύκλος των ατόμων στα οποία μπορούμε να εστιάσουμε. Δυστυχώς σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων διαπιστώνουμε ότι τα άτομα που εντοπίζουμε είτε δεν ζουν είτε δεν είναι ικανά να παραστούν και να συμμετάσχουν σε δίκη», επισημαίνει ο Γενς Ρόμελ.

«Ο χρόνος εξαντλείται»

Ακόμη και σήμερα η Κεντρική Υπηρεσία για τη Διαλεύκανση Εγκλημάτων του Ναζισμού εξακολουθεί βάσει των ερευνών της να προωθεί υποθέσεις ύποπτων ατόμων στη δικαιοσύνη.

«Η υπηρεσία παρέδιδε τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο 30 υποθέσεις ετησίως στις εισαγγελικές αρχές. Πρόκειται για υποθέσεις όπου υφίσταται υπόνοια ανθρωποκτονίας ή συνέργειας σε ανθρωποκτονία και ο ύποπτος βρίσκεται ακόμη εν ζωή. Εάν είναι ακόμη ικανός να παραστεί και να συμμετάσχει σε δίκη, πρέπει να το εξετάσει η εκάστοτε εισαγγελία», εξηγεί ο Γενς Ρόμελ.

Πάνω από επτά δεκαετίες από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ναζί εγκληματίες πολέμου και οι συνεργοί τους πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους.

Ως εκ τούτου «ο χρόνος εξαντλείται», τονίζει ο Γενς Ρόμελ.

«Για τους συναδέλφους μου και εμένα είναι καμία φορά καταπιεστικό να βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να διαλευκάνουμε πλέον σήμερα πολλές υποθέσεις. Όμως δεν αντλούμε το κίνητρό μας από τον αριθμό των περιπτώσεων που είμαστε ακόμη σε θέση να διαλευκάνουμε, αλλά πιστεύουμε ότι και μόνον οι προσπάθειες που καταβάλλονται για διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων είναι μια αντίδραση απέναντι στα κρατικά μαζικά εγκλήματα (σ.σ. της ναζιστικής Γερμανίας) που έχει νόημα».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM