Το ΥΠΕΞ απαντά στον Ερντογάν: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα χωρίς επιχειρήματα

Το ΥΠΕΞ απαντά στον Ερντογάν: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα χωρίς επιχειρήματα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Απάντηση στις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο ότι τηρούν ριψοκίνδυνη στάση στην περιοχή με την Αθήνα να απαντά πως η Άγκυρα δεν έχει νομικά επιχειρήματα και υπονομεύει τη σταθερότητα.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της. Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».

Ερντογάν: Δεν θα ανεχθούμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Το πρωί, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Αθήνα και την Λευκωσία για «ριψοκίνδυνη» στάση στην Μεσόγειο, και προειδοποίησε πως οι κινήσεις των δύο χωρών εγκυμονούν κινδύνους «πρωτίστως για τις ίδιες».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.

Παράλληλα κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο ότι επιχειρούν να επιβληθούν σε «ζώνες που δεν έχουν δικαιώματα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM