«Λένε ψέματα για τον Κασόγκι»: Αλλάζει στάση ο Τραμπ και «αδειάζει» τη Σαουδική Αραβία

«Λένε ψέματα για τον Κασόγκι»: Αλλάζει στάση ο Τραμπ και «αδειάζει» τη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
0

Για μια ακόμη φορά, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει ριζικά στάση και αποσύρει τη στήριξή του απέναντι στη Σαουδική Αραβία σχετικά με την υπόθεση Κασόγκι. 

Αρχικά χαρακτήρισε «αξιόπιστη» την εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αλλά τώρα κάνει λόγο για «ψέματα» του Ριάντ.

«Υπήρξε προφανώς απάτη και ψέματα», δήλωσε σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Washington Post, με την οποία συνεργαζόταν ο Κασόγκι, ο οποίος αυτοεξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 αφού έπεσε σε δυσμένεια από την εξουσία στη Σαουδική Αραβία.

«Οι ιστορίες τους πάνε σε όλες τις κατευθύνσεις», προσέθεσε ο Τραμπ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την Παρασκευή «αξιόπιστη» την εκδοχή του Ριάντ σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας αψιμαχίας στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για δράση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ο  Τραμπ χαρακτήρισε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον επονομαζόμενο MBS, «ένα ισχυρό άτομο», που «αγαπά πραγματικά τη χώρα του», όπως είπε.

«Κανένας δεν μου έχει πει ότι ήταν υπεύθυνος. Κανένας δεν μου έχει πει ότι δεν ήταν υπεύθυνος. Δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο», είπε ο Τραμπ ο οποίος αναφέρθηκε στο «ενδεχόμενο» ο πρίγκιπας να έλαβε εκ των υστέρων γνώση των γεγονότων.

«Θα ήθελα να μην είναι υπεύθυνος. Νομίζω πως είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος για εμάς. Κυρίως με το Ιράν που διεξάγει τόσο καταστροφικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, είναι ένα καλό αντίβαρο», εξομολογήθηκε ακόμη στην Washington Post, σημειώνοντας πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης τη σημασία των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία.

Στο μεταξύ, ένας εξέχων Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Κασόγκι και πως οι Σαουδάραβες έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία με τις εξηγήσεις που έχουν δώσει.

«Αν νομίζω ότι το έκανε; Ναι, νομίζω ότι το έκανε», είπε ο γερουσιαστής Μπομπ Κρόκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του CNN "State of the Union".

Ο Κόρκερ είπε πως περιμένει την ολοκλήρωση των ερευνών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μοιραστεί τυχόν ηχογραφήσεις της δολοφονίας του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι πιστεύει πως ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατηύθυνε τη δολοφονία.

«Ας το αφήσουμε να εξελιχθεί αλλά προβλέπω πως στο τέλος της ημέρας οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπόλοιπος κόσμος θα πιστέψουν εντελώς ότι το έκανε», είπε ο Κόρκερ. «Προφανώς αν βγήκε μπροστά και δολοφόνησε αυτό τον δημοσιογράφο, έχει περάσει τη γραμμή, και πρέπει να υπάρξει μια τιμωρία και να πληρώσει ένα τίμημα για αυτό.»

Οι Σαουδάραβες, είπε ο Κόρκερ, έχασαν κάθε αξιοπιστία μετά τις διαφορετικές εξηγήσεις που έδωσαν για το τι συνέβη αφού ο Κασόγκι εισήλθε στο προξενείο τους.

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Η στιγμή που οι αστυνομικοί τον εντοπίζουν μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Μπράιαν Τόμσον, οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο από τη στιγμή που η αστυνομία εντόπισε τον Λουίτζι Μαντζιόνε σε κατάστημα McDonald’s στην Πενσιλβάνια
LIFO NEWSROOM
Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά πιθανή σύνδεση θανάτων με τα εμβόλια

Διεθνή / Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διερευνά πιθανή σύνδεση θανάτων με τα εμβόλια

«Ο FDA διεξάγει έρευνα σε βάθος σε διάφορες ηλικιακές ομάδες όσον αφορά πιθανούς θανάτους οφειλόμενους στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», σύμφωνα με το υπ. Υγείας
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δίνει προθεσμία λίγων ημερών στον Ζελένσκι για να απαντήσει στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Τραμπ δίνει προθεσμία λίγων ημερών στον Ζελένσκι για να απαντήσει στο ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει στις ΗΠΑ ένα αναθεωρημένο ειρηνευτικό σχέδιο, καθώς ο Ζελένσκι απορρίπτει κατηγορηματικά τις πιέσεις να παραχωρηθούν εδάφη στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM