Στο άμεσο περιβάλλον του πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδική Αραβίας φαίνεται πως βρίσκονται αρκετοί από τους άντρες που οι τουρκικές αρχές θεωρούν ύποπτους για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι. 

 

Μάλιστα ένας από τους άντρες έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

 

Όπως αναφέρουν oι Νew York Times που δημοσιεύουν τα ντοκουμέντα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει ταξίδεψε μαζί με τον πρίγκιπα σε αεροπλάνα, ενώ έχει φωτογραφηθεί κοντά στον πρίγκιπα φέτος στο Χιούστον, στη Βοστώνη και στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

 

Mαδρίτη, Απρίλιος 2018
Mαδρίτη, Απρίλιος 2018

 

Αν ισχύει αυτό, υπάρχει άμεση σύνδεση με τον διάδοχο του θρόνου. Θα τερματίσει κάθε ισχυρισμό πως ο Κασόγκι πέθανε σε μια «υπόγεια» επιχείρηση που δεν είχε την εξουσιοδότηση του Μπιν Σαλμάν.

 

Άλλοι τρεις φαίνεται πως συνδέονται με το προσωπικό ασφαλείας του πρίγκιπα. 

 

Ένα πέμπτο άτομο, είναι ο ιατροδικαστής. Κατέχει υψηλόβαθμες θέσεις στο σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών και στο ιατρικό κατεστημένο της χώρας, δηλαδή πρόκειται για πρόσωπο που μπορεί να συνδέεται μόνο με τα ανώτερα κλιμάκια εξουσίας στη Σαουδική Αραβία. 

 

Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται πως αυτοί οι πέντε άνθρωποι ήταν παρόντες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στις 2 Οκτωβρίου, τη μέρα που εξαφανίστηκε ο Κασόγκι.

 

Αν ισχύει αυτό, υπάρχει άμεση σύνδεση με τον διάδοχο του θρόνου. Θα τερματίσει κάθε ισχυρισμό πως ο Κασόγκι πέθανε σε μια «υπόγεια» επιχείρηση που δεν είχε την εξουσιοδότηση του Μπιν Σαλμάν.

 

Οι διασυνδέσεις των 5 υπόπτων με τον διάδοχο θα κάνει πιο δύσκολο και για τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να δεχτούν μια τέτοια εξήγηση. 

 

Οι Times έχουν επιβεβαιώσει πως τουλάχιστον 9 από τους 15 ύποπτους που έχουν ταυτοποιήσει οι τουρκικές αρχές, εργάζονται στις  σαουδαραβικές υπηρεσίες ασφαλείας, τον στρατό και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

 

Παρίσι, Απρίλιος 2018
Παρίσι, Απρίλιος 2018

 

Ένας από αυτούς ο Μαχέρ Αμπνουλαζίζ Μουτρέμπ , ο άνθρωπος στις φωτογραφίες, ήταν διπλωμάτης που υπηρετούσε στην πρεσβεία του βασιλείου στο Λονδίνο, το 2007, σύμφωνα με τους βρετανικούς διπλωματικούς καταλόγους. Ταξίδευε συχνά με τον Μπιν Σαλμάν, ίσως ως σωματοφύλακας. 

 

Βοστώνη, Μάρτιος 2018
Βοστώνη, Μάρτιος 2018

 

Το ποσοστό ευθύνης του 33χρονου διαδόχου στην εξαφάνιση του Κασόγκι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα για τον Μπιν Σαλμάν  στη Δύση αλλά και εντός της βασιλικής οικογένειας. 

 

Ο Μπιν Σαλμάν παρουσιάζει τον εαυτό του σαν ηγέτη που θέλει να μεταρρυθμίσει την οικονομία και κοινωνία της χώρας του. Χρησιμοποιεί αυτή τη δημόσια εικόνα ώστε να επηρεάσει την πολιτική των ΗΠΑ και των επενδυτών σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία. 

 

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται καθώς πληροφορίες που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι βασανίσθηκε πριν αποκεφαλισθεί εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

 

Οι σοκαριστικές αναφορές περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Yeni Safak, η οποία επικαλείται ηχητική καταγραφή των γεγονότων.

 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι είχε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές όσων ακολούθησαν και ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίσθηκε κατά την διάρκεια ανάκρισης, οπότε και σαουδάραβες πράκτορες του έκοψαν τα δάκτυλά του.

 

Στην συνέχεια, αποκεφαλίσθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα δεν αναφέρει με ποιον τρόπο απέκτησε πρόσβαση στις ηχητικές καταγραφές.

 

Μια Σαουδαραβική ερευνητική αντιπροσωπεία εισήλθε στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα πριν φτάσουν οι Τούρκοι ερευνητές.
Μια Σαουδαραβική ερευνητική αντιπροσωπεία εισήλθε στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα πριν φτάσουν οι Τούρκοι ερευνητές.

 

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Ριάντ για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι από ομάδα πρακτόρων που στάλθηκαν επί τούτου στην Κωνσταντινούπολη. Οι σαουδαραβικές αρχές αρνούνται τα γεγονότα.

 

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η Washington Post με την οποία συνεργαζόταν ο δημοσιογράφος, έχουν αναφέρει την ύπαρξη ηχητικών καταγραφών που αποδεικνύουν ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι «ανακρίθηκε, βασανίσθηκε και στην συνέχεια δολοφονήθηκε» εντός του προξενείου. Το σώμα του διαμελίσθηκε ακολούθως.

 

Είναι η πρώτη φορά που τουρκικό μέσο ενημέρωσης επικαλείται το περιεχόμενο των καταγραφών.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σαουδάραβας πρόξενος Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μού δημιουργήσετε προβλήματα».

 

Σε αυτό ένα πρόσωπο απαντά: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε».

 

Ο Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι αναχώρησε χθες από την Κωνσταντινούπολη.

 

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία, η εικόνα της οποίας έχει πληγεί σοβαρά από την υπόθεση, σκοπεύει να αναγνωρίσει τον θάνατο του δημοσιογράφου κατά την διάρκεια ανάκρισης που πήγε στραβά.