Οι περαστικοί στην Union Square του Μανχάταν έχουν δει διάφορες διαμαρτυρίες και διαφημίσεις, αλλά αυτή την εβδομάδα, ένα γιγαντιαίο φορτηγό προσέλκυσε παραπάνω προσοχή.

 

«Ακροποσθία ... ένα κορίτσι μπορεί να ελπίζει», έγραφε το σύνθημα στη φωτογραφία που έδειχνε μια γυναίκα να τραβά έναν άντρα και ανέφερε τον ιστότοπο foreskin.life.

 

Η ομάδα πίσω από το φορτηγό απαρτίζεται από ακτιβιστές κατά της περιτομής και ονομάζεται Intaction. Με επικεφαλής τον Anthony Losquadro, αφιέρωσαν το χρόνο τους για να πολεμήσουν ή τουλάχιστον να ξεκινήσουν μια συνομιλία γύρω από τη περιτομή των βρεφών την οποία θεωρούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

 

«Ενενήντα εννέα τοις εκατό των Ευρωπαίων ανδρών δεν έχουν περιτομή, και τώρα στην Αμερική, τα ποσοστά είναι πιο κοντά στο 50/50», λέει ο Losquadro. «Ευτυχώς, το ποσοστό αρχίζει να μειώνεται και η δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά νούμερα».

 

Αν και η περιτομή είναι ένα θέμα που διχάζει, ο Losquadro ισχυρίζεται ότι θέλει απλά να εκπαιδεύσει τις μάζες. Έχοντας και ο ίδιος υποστεί περιτομή σε βρεφική ηλικία, λέει πως αποφάσισε να αναλάβει δράση όταν είδε τα αναγεννησιακά γλυπτά γυμνών αντρών στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

 

Η ομάδα Intaction μοιράζει ενημερωτικό υλικό, μιλά για τους λόγους που μάχεται την περιτομή και μεταξύ άλλων δείχνει στους ενδιαφερόμενους βίντεο με την επέμβαση που γίνεται σε μωρά.

 

«Η ιστορία της αμερικανικής περιτομής είναι εντελώς παράξενη» λέει ο Losquadro που ισχυρίζεται πως ξεκίνησε ως διαδικασία κατά του αυνανισμού τον 19ου αιώνα. Η έρευνά του, βρίσκει ότι ο John Harvey Kellogg, ο ιδρυτής της εταιρίας των δημητριακών που ήταν επίσης γιατρός, επέβαλε περιτομή χωρίς αναισθησία ως τιμωρία.

 

Καθώς τα ποσοστά περιτομής έχουν μειωθεί στις ΗΠΑ, οι ομάδες για τα δικαιώματα διατήρησης της ακροποσθίας έχουν αποτελέσει αντικείμενο κριτικής. Αυτό που επίσης ενοχλεί κάποιους είναι η επιμονή τους να αναφέρονται στην περιτομή ως «ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων» και να την εξισώνουν με την πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM).

 

Σύμφωνα με τη δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πρακτική FGM αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς ιατρικά οφέλη. «Οδυνηρή και τραυματική», «παρεμβαίνει στη φυσική λειτουργία του σώματος και προκαλεί πολλές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία».

 

Για την περιτομή όμως ο ΠΟΥ λέει ότι έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων, ειδικά όταν εκτελείται από καλά εκπαιδευμένους ιατρούς.

 

Άλλοι γιατροί υποστηρίζουν ότι η περιτομή προσφέρει πραγματικά οφέλη για την υγεία, αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ουρολόγος Anne-Marie Houle γράφει στο Καναδικό ιατρικό περιοδικό Urological Association ότι η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του HIV και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η περιτομή βελτιώνει την σεξουαλική λειτουργία και την αίσθηση. 

 

Παρόλα αυτά, το φυσικό πέος εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος και κάποιοι άντρες καταφεύγουν ακόμη και σε επεμβάσεις ανάπλασης. Μετά από τέσσερα χρόνια δημόσιου ακτιβισμού, τα μέλη της ομάδας λένε πως δεν εγκαταλείπουν το Μανχάταν μέχρι τα ποσοστά αμερικανικής περιτομής να ταιριάζουν με της Ευρώπης. 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr