ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η Βρετανία απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες - «Ένοχη» χαρακτηρίζει τη Μόσχα η Μέι

Η Βρετανία απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες - «Ένοχη» χαρακτηρίζει τη Μόσχα η Μέι Facebook Twitter
EPA/WILL OLIVER
1

H πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες.

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, δήλωσε η Τερέζα Μέι σε ομιλία της ενώπιον του κοινοβουλίου, ανακοινώνοντας την απέλαση των 23 Ρώσων διπλωματών.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιένης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν», ανέφερε.

Η Μέι δήλωσε ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα το βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια, θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.

«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, είπε.

Αφού ζήτησε χθες εξηγήσεις από τη Μόσχα για τη χρησιμοποίηση ρωσικής παρασκευής χημικού όπλου, του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok και συγκεκριμένα αφού ζήτησε μία απάντηση από τη Ρωσία για το αν είναι υπεύθυνη για την επίθεση ή άν έχασε τον έλεγχο των αποθεμάτων της επικίνδυνης αυτής ουσίας, η Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του, και για απειλή της ζωής άλλων Βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι», είπε.

«Αυτό αποτελεί παράνομη χρήση ισχύος εκ μέρους του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλεξάντερ Γιακοβένκο «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων εάν η Βρετανία απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

  

Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. 

Σημειώνεται ότι η Μόσχα αψήφησε τη διορία που της έδωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Διεθνή
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια