Να αναγνωριστεί η μπαγκέτα ως στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ζητά ο Μακρόν από την Unesco

Να αναγνωριστεί η μπαγκέτα ως στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ζητά ο Μακρόν από την Unesco Facebook Twitter
0

Την αναγνώριση της γαλλικής μπαγκέτας ως θησαυρό πολιτιστικής κληρονομιάς ζητά από την UNESCO ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας το σχετικό αίτημα που υπέβαλε στον Οργανισμό η Εθνική Ένωση Αρτοποιών της χώρας. «Όλος ο κόσμος ζηλεύει τη γαλλική μπαγκέτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.


Οι Γάλλοι αρτοποιοί εμπνεύστηκαν για την πρωτοβουλία τους από μία παρόμοια κίνηση της Ιταλίας για την ναπολιτάνικη πίτσα, που προστατεύεται πλέον από την UNESCO μετά από αντίστοιχο αίτημα της χώρας στον διεθνή οργανισμό, την περασμένη χρονιά.

Οι επαγγελματίες της αρτοποιΐας τονίζουν πως, περισσότερο από το όνομα και το χαρακτηριστικό σχήμα, θα πρέπει να διασωθεί η παραδοσιακή συνταγή με τις συγκεκριμένες αναλογίες στα βασικά υλικά, διαμαρτυρόμενοι για τις «φτηνές απομιμήσεις» που πωλούνται σε μεγάλα καταστήματα.

«Όταν βλέπω την ποιότητα του ψωμιού στα σούπερ μάρκετ, μου είναι αδύνατο να μη θυμώσω», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ζαχαροπλαστείων και Φούρνων Ντομινίκ Ανράκτ, μιλώντας στην ιστοσελίδα Atabula. «Το ψωμί είναι συχνά κατεψυγμένο και προέρχεται από τη Ρουμανία και άλλες χώρες, όπου δεν τηρούνται οι κανόνες της τέχνης μας», προσθέτει.

Η Επιτροπή για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεδριάζει σε ετήσια βάση αξιολογώντας τις υποψηφιότητες, με στόχο να διασώσει παραδοσιακές τέχνες και πρακτικές από όλον τον κόσμο. Μεταξύ των αναγνωρισθέντων είναι η βελγική μπύρα, ο ισπανικός χορός του φλαμένκο και η ινδική γιόγκα.

Η παραδοσιακή μπαγκέτα ήδη προστατεύεται στη Γαλλία, με σχετική νομοθετική διάταξη του 1993. Από τότε, μπαγκέτες θεωρούνται μόνο οι χαρακτηριστικές φρατζόλες που φτιάχνονται αποκλειστικά από τα τέσσερα βασικά υλικά: αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά και αλάτι.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM