Απεργία την Πρωτομαγιά

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Καμία απόδειξη ότι δεν μπορεί να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό δύο φορές

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Καμία απόδειξη ότι δεν μπορεί να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό δύο φορές Facebook Twitter
EPA
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι ακόμη δεν υπάρχει απόδειξη ότι δεν μπορεί κάποιος να μολυνθεί δύο φορές από τον κορωνοϊό, προειδοποιώντας για τη χρήση «διαβατηρίων ανοσίας».

Κάποιες χώρες ετοιμάζονται να χορηγήσουν «διαβατήρια ανοσίας» ή «πιστοποιητικά ασφαλείας» σε όσους βρεθεί ότι έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό και έχουν αναπτύξει αντισώματα, προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους, στη βάση της λογικής ότι είναι προστατευμένοι από μία νέα μόλυνση.

Όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ακόμη δεν υπάρχει απόδειξη ότι όσοι ασθένησαν και έχουν αντισώματα δεν μπορούν να μολυνθούν ξανά από τον κορωνοϊό. Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι συνεχίζει να αξιολογεί τα στοιχεία για την αντίδραση των αντισωμάτων στη μόλυνση του κορωνοϊού.

«Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει έχουν αντισώματα έναντι του ιού. Όμως, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα τους. Ως τις 24 Απριλίου, καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει αν η παρουσία αντισωμάτων στον κορωνοϊό παρέχει ανοσία σε επακούλουθη μόλυνση από αυτό τον ιό», επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος

Σε αυτή τη βάση προειδοποίησε ότι τα «διαβατήρια ανοσίας» ή τα «πιστοποιητικά ασφαλείας» στην πραγματικότητα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης. «Σε αυτό το σημείο της πανδημίας, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της ανοσίας μέσω αντισωμάτων που να εγγυάται την ακρίβεια ενός "διαβατηρίου ανοσίας" ή "πιστοποιητικού ασφαλείας". Άνθρωποι που υποθέτουν ότι έχουν ανοσία σε μια δεύτερη μόλυνση μπορεί να αγνοήσουν τις συμβουλές για τη δημόσια υγεία. Η χρήση τέτοιων πιστοποιητικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συνεχιζόμενης μετάδοσης», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Επίσης, προειδοποίησε ότι δεν είναι βέβαιη η ακρίβεια και η αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό. «Ανακριβή ανοσοδιαγνωστικά τεστ μπορεί να κατηγοριοποιήσουν εσφαλμένα τους ανθρώπους με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ότι μπορεί λανθασμένα να χαρακτηρίσουν ως αρνητικούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και ο δεύτερος ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν μολυνθεί να χαρακτηριστούν λανθασμένα θετικοί. Και τα δύο λάθη έχουν σοβαρές συνέπειες και θα επηρεάσουν τις προσπάθειες για έλεγχο», αναφέρει σχετικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Χιλή ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να δίνει «διαβατήρια υγείας» σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το Reuters. Αφού ελεγχθούν διεξοδικά για να καθοριστεί αν έχουν αναπτύξει αντισώματα που θα τους δίνουν ανοσία στον ιό, θα μπορούν απευθείας να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Τech & Science
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM