Εταιρεία media αγοράζει memes και στέλνει πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε YouTubers

Εταιρεία media αγοράζει memes και στέλνει πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε YouTubers Facebook Twitter
1

Δύο YouTubers καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για τέσσερα βίντεό τους, στα οποία αντιδρούσαν σε memes λίγων δευτερολέπτων. 

Ο MxR και ο Potastic Panda είναι γνωστοί για τα βίντεο που φτιάχνουν όπου παρακολουθούν και σχολιάζουν χιουμοριστικά memes. Όμως σε τέσσερα από αυτά τα βίντεο, το περιεχόμενο είχε αγοραστεί από την Junkin Media που τώρα ζητά έξι χιλιάδες δολάρια από τους YouTubers για την χρήση αυτών των κλιπ χωρίς την άδειά της. 

Αν δεν συμμορφωθούν, κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς το κανάλι τους στο Youtube. Η πλατφόρμα συνηθίζει να προειδοποιεί στο πρώτο παράπτωμα αλλά από τα τρία και πάνω ο λογαριασμός μπαίνει σε διαδικασία ελέγχου για οριστική διαγραφή. Οι YouTubers δέχτηκαν «μαζεμένες» τέσσερις διαφορετικές ειδοποιήσεις για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων από την Jukin Media που έχει στραφεί σε μεσαία και μεγάλα κανάλια για την είσπραξη δικαιωμάτων. Και φυσικά δεν είναι η μόνη. Αν δεν πληρώσουν τα 6.000 δολάρια που ζητά, είναι βέβαιο πως θα πρέπει να αποχαιρετήσουν τους 840.000 συνδρομητές τους. 

Ο MxR με προσωπικό κοινό 2 εκατομμυρίων ακολούθων έγραψε στο Twitter: «ορίστε το πρόστιμο που μου έστειλε η Jukin Media. 3.000 δολάρια για ένα και μόνο meme επειδή περιείχε κλιπ από δύο βίντεό τους. Αν δεν πληρώσω θα «χτυπήσουν» και θα κατεβάσουν το κανάλι μου».

Εταιρεία media αγοράζει memes και στέλνει πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε YouTubers Facebook Twitter

Το κανάλι του MxR Plays είναι γεμάτο από τέτοια βίντεο με ανθρώπους που αντιδρούν σε οτιδήποτε - από εικόνες μέχρι τρέιλερ ταινιών και, ακόμα και αν πληρώσει, είναι πιθανό να δεχτεί και άλλα πρόστιμα, όπως δεχτεί και κατά το παρελθόν. 

«Σήμερα δεχθήκαμε έναν τεράστιο λογαριασμό 6.000 δολαρίων», είπε ο MxR σε ένα βίντεο του, που έχει ήδη αγγίξει τα 1,3 εκατομμύρια views. «Νομίζω ότι είναι επειδή στο παρελθόν τους πληρώσαμε περίπου 2.000 δολάρια». Ο ίδιος λέει ότι μαζί με τον Potastic Panda κάνουν έρευνα για τα βίντεο που χρησιμοποιούν, για να βεβαιωθούν ότι δεν ανήκουν σε καμία εταιρεία media αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. 

«Μερικές φορές είναι απλά βίντεο με μία γάτα. Και αλήθεια δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να ψάξεις. Καταλήγεις με 40 σελίδες βίντεο και κάποιες φορές χάνεις ένα από αυτά. Αν μεταχειριστούν έτσι κάθε YouTuber χιλιάδες κανάλια θα κλείσουν».

 

Η Jukin Media, αντέδρασε με μία μακροσκελή ανάρτηση στα social media λέγοντας πως οι YouTubers βγάζουν χρήματα από βίντεο που δεν τους ανήκουν. «Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, μπορείτε να αποφύγετε οποιαδήποτε εμπλοκή με πνευματικά δικαιώματα, παίρνοντας την άδεια από την ιστοσελίδα μας. Επί της ουσίας, παίρνετε τα βίντεο άλλων ανθρώπων χωρίς να τους ρωτάτε, τα δημοσιεύεται στο κανάλι σας και βγάζετε χρήματα από αυτούς. Δεν θέλουμε να αποστέλλουμε ειδοποιήσεις, έχουμε καθήκον να το κάνουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των δημιουργών που έχουν υπογράψει με εμάς». Η εταιρεία δηλώνει πρόθυμη για συζήτηση και εξεύρεση λύσης που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Εταιρεία media αγοράζει memes και στέλνει πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε YouTubers Facebook Twitter

Πρέπει οι YouTubers να πληρώνουν για memes;

Ο δικηγόρος Leonard J. French, που ειδικεύεται στο δίκαιο των πνευματικών δικαιωμάτων και YouTuber ο ίδιος με περισσότερους από 100.000 συνδρομητές, αναλύει τις λεπτές γραμμές για τους σχολιαστές της πλατφόρμας. «Είναι πιθανό ότι το κανάλι MxR Plays δεν κάνει σωστή χρήση. Αλλά εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν ξέρω ποια θα ήταν η ετυμηγορία ενός δικαστή, ή ενός σώματος ενόρκων γιατί το ζήτημα χρειάζεται εις βάθος ανάλυση: έκαναν μία απλή αναπαραγωγή του πρωτότυπου ή το μετασχημάτισαν αρκετά δημιουργώντας νέο υλικό; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις τεράστιες ζημιές και τις μηδενικές». 

Ο ίδιος εξηγεί πως οι YouTubers είναι πιο ασφαλείς αν έχουν μετασχηματίσει το πρωτότυπο σε κάτι καινούργιο και το αρχικό υλικό δεν χρησιμοποιείται για κέρδος, σε αντίθεση με το σχολιασμό τους. Είναι επίσης σημαντικό να έχει χρησιμοποιηθεί μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα τους αρχικού έργου - π.χ μόνο ένα καρέ ενός βίντεο - με περισσότερο δικό τους υλικό. Αν το βίντεό τους επικρατήσει του πρωτότυπου και ο κόσμος βλέπει αυτό αντί για το αρχικό, τότε ίσως υπάρξουν εύλογες απαιτήσεις. Όπως λέει ο Leonard, 6.000 δολάρια φαίνονται πολλά, αλλά το ποσό θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί, αν μια τέτοια ή παρόμοια υπόθεση έφτανε ποτέ στο δικαστήριο. 

«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να υπολογιστούν οι ζημιές στις ΗΠΑ. Αν η Jukin Media έχει κατοχυρώσει δικαιώματα πριν στείλει τον λογαριασμό, θα μπορούσαν να κερδίσουν ακόμα και 150.000 δολάρια σε ένα δικαστήριο. Νομικά δεν είναι ζήτημα μια απαίτηση 1.500 δολαρίων αλλά φαίνεται ηθικά απαράδεκτο να κυνηγάς ένα κανάλι σαν κι αυτό, ζητώντας τόσο πολλά χρήματα ανά βίντεο».

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια