Ταϊλάνδη: Παιδικός σκελετός ηλικίας 29.000 ετών ίσως ξαναγράψει την ανθρώπινη ιστορία

Ταϊλάνδη: Παιδικός σκελετός ηλικίας 29.000 ετών ίσως ξαναγράψει την ανθρώπινη ιστορία Facebook Twitter
φωτ.: The Government Public Relations Department (Ταϊλάνδη)
0

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα αρχαιότερα ανθρώπινα λείψανα που έχουν βρεθεί ποτέ στην Ταϊλάνδη, που πιστεύεται ότι είναι ένας σκελετός ηλικίας 29.000 ετών που ανήκει σε ένα παιδί, το οποίο οι ερευνητές ονόμασαν "Pangpond", από έναν δημοφιλή ταϊλανδέζικο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων.

Η ανακάλυψη στο Tham Din (πήλινο σπήλαιο) στο Εθνικό Πάρκο Khao Sam Roi Yot παρέχει νέες πληροφορίες για την πρώιμη ανθρώπινη ζωή στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο ηλικίας 29.000 ετών σκελετός του παιδιού, που εκτιμάται ότι ήταν περίπου 6 έως 8 ετών, βρέθηκε ξαπλωμένος ανάσκελα με τα χέρια και τα πόδια κοντά στο σώμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν τυλιγμένα ή δεμένα πριν από την ταφή. Σύμφωνα με το Thai PBS World, οι ερευνητές του Τμήματος Καλών Τεχνών της Ταϊλάνδης πιστεύουν ότι αυτή η ασυνήθιστη θέση ταφής υποδηλώνει μια σκόπιμη πρακτική ταφής.

Εκτός από την ταφή του παιδικού σκελετού, ο τάφος στην Ταϊλάνδη περιείχε ενδείξεις πυρκαγιάς, όπως στάχτη και κάρβουνο. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι η φωτιά χρησιμοποιήθηκε για να καπνίσει το σώμα για να αποτρέψει τα άγρια ζώα και να καλύψει τις οσμές αποσύνθεσης. Αυτή η πρακτική και η προσεκτική τοποθέτηση της ταφής προσφέρουν πληροφορίες για τις τελετουργίες των αρχαίων ανθρώπινων κοινοτήτων.

Η ραδιοχρονολόγηση οστών ζώων, κοχυλιών, σπόρων και λίθων κοντά στον τόπο ταφής δείχνει ότι οι άνθρωποι κατοίκησαν το σπήλαιο μεταξύ 29.000 και 11.000 ετών πριν. Η ακριβής ημερομηνία της ταφής του παιδιού παραμένει ασαφής, αλλά τοποθετεί τα λείψανα εντός της ύστερης εποχής του Πλειστόκαινου, πριν από την καταγεγραμμένη ιστορία. Το σπήλαιο διαθέτει επίσης ζωγραφιές από κόκκινη ώχρα, μερικές από τις οποίες απεικονίζουν ανθρώπους να κυνηγούν ζώα όπως ελάφια και πιθήκους με τόξα και βέλη. Αυτές οι ζωγραφιές, που βρέθηκαν στους τοίχους και τις οροφές τριών θαλάμων, παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή.

Η επικεφαλής αρχαιολόγος Kannika Premjai δήλωσε σε συνέντευξή της στην Bangkok Post ότι η χρήση της κόκκινης ώχρας, μαζί με τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν, μπορεί να συμβόλιζε το αίμα και τη δύναμη. Η ανακάλυψη των λειψάνων και των αντικειμένων του Pangpond δίνει μια σαφέστερη εικόνα της ζωής στην αρχαία Ταϊλάνδη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν τις προσαρμογές των πρώτων ανθρώπων σε μια περιοχή που, κατά το τέλος του Πλειστόκαινου, συνδεόταν με τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας μέσω μιας χερσαίας μάζας που ονομαζόταν Sundaland. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η στάθμη της θάλασσας ήταν σημαντικά χαμηλότερη, αποκαλύπτοντας εδάφη που σήμερα είναι ως επί το πλείστον βυθισμένα.

Το Tham Din έχει μακρά ιστορία ανθρώπινης κατοίκησης. Από τα ταφικά μνημεία του Pangpond μέχρι τις μεταγενέστερες αγροτικές κοινότητες κατά την Ολόκαινο περίοδο, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 11.700 χρόνια, η περιοχή συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την ανθρώπινη ιστορία. Ο Phnombootra Chandrajoti, γενικός διευθυντής του Τμήματος Καλών Τεχνών, χαρακτήρισε την ανακάλυψη πρωτοποριακή. Σε δήλωσή του ανέφερε: «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που θα αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για την πρώιμη ανθρώπινη παρουσία στη Νοτιοανατολική Ασία». «Η προσεκτική ταφή και τα σχετικά αντικείμενα παρέχουν ανεκτίμητες πληροφορίες για τις τελετουργίες και την καθημερινή ζωή αυτών των αρχαίων κατοίκων».

Το Τμήμα Εθνικών Πάρκων, Άγριας Ζωής και Προστασίας Φυτών της Ταϊλάνδης σχεδιάζει να προστατεύσει τον αρχαιολογικό χώρο Tham Din και τελικά να τον ανοίξει στο κοινό για τουρισμό και εκπαίδευση. Η προσπάθεια αυτή θα συμβάλει στη διατήρηση της πλούσιας ιστορίας της περιοχής για τις μελλοντικές γενιές.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM