Reuters: Η Wikipedia παρουσιάζει τον νέο παγκόσμιο κώδικα συμπεριφοράς της

Reuters: Η Wikipedia παρουσιάζει τον νέο παγκόσμιο κώδικα συμπεριφοράς της Facebook Twitter
Reuters: Η Wikipedia παρουσιάζει τον νέο παγκόσμιο κώδικα συμπεριφοράς της (Pixabay)
0

Ο οργανισμός πίσω από τη Wikipedia θα παρουσιάσει τον πρώτο παγκόσμιο κώδικα συμπεριφοράς της την Τρίτη (τοπική ώρα), επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει την κριτική ότι απέτυχε να καταπολεμήσει αναφορές παρενόχλησης και ότι πάσχει από έλλειψη ποικιλομορφίας.

«Πρέπει να είμαστε πολύ πιο περιεκτικοί», δήλωσε αποκλειστικά στο Reuters, η María Sefidari, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Wikimedia. «Μας λείπουν πολλές φωνές, χάνουμε γυναίκες, χάνουμε περιθωριοποιημένες ομάδες».

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν υποβληθεί σε έντονο έλεγχο για καταχρηστική συμπεριφορά, βίαιη ρητορική και άλλες μορφές προβληματικού περιεχομένου, ωθώντας τις να ανανεώσουν τους κανόνες περιεχομένου και να επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα.

Σε αντίθεση με το Facebook και το Twitter που ακολουθούν περισσότερες προσεγγίσεις για τη εποπτεία του περιεχομένου, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, η οποία έγινε 20 ετών τον περασμένο μήνα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μη αμειβόμενους εθελοντές για να χειριστούν θέματα γύρω από τη συμπεριφορά των χρηστών.

Η Wikimedia είπε ότι περισσότεροι από 1.500 εθελοντές της Wikipedia από πέντε ηπείρους και 30 γλώσσες συμμετείχαν στη δημιουργία των νέων κανόνων, όταν το διοικητικό συμβούλιο ψήφισε τον Μάιο του περασμένου έτους για την ανάπτυξη νέων δεσμευτικών προτύπων.

«Υπήρξε μια διαδικασία αλλαγής σε όλες τις κοινότητες», δήλωσε η Katherine Maher, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Wikimedia, σε συνέντευξή της στο Reuters.

«Χρειάστηκε χρόνος για να χτιστεί η υποστήριξη, που ήταν απαραίτητη, ώστε να γίνουν οι διαβουλεύσεις για να καταλάβουν οι άνθρωποι, ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα».

Ο νέος κώδικας συμπεριφοράς απαγορεύει την παρενόχληση εντός και εκτός του ιστότοπου, απαγορεύοντας παράλληλα συμπεριφορές όπως ρητορική μίσους, χρήση συκοφαντιών, στερεοτύπων ή επιθέσεων με βάση προσωπικά χαρακτηριστικά, καθώς και απειλές σωματικής βίας και παρενόχληση ή το να ακολουθεί κάποιος  διάφορα άρθρα ενός, προκειμένου να ασκεί κριτική στο έργο του.

 

Απαγορεύει επίσης την εσκεμμένη εισαγωγή ψευδών ή προκατειλημμένων πληροφοριών στο περιεχόμενο. Η Wikipedia είναι ένας σχετικά αξιόπιστος ιστότοπος σε σύγκριση με μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που μάχονται για να περιορίσουν την παραπληροφόρηση.

Η Maher ωστόσο, διευκρίνισε ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ορισμένων χρηστών ότι οι νέοι κανόνες σημαίνει πως ο ιστότοπος γίνεται πιο συγκεντρωτικός.

Η Wikipedia διαθέτει 230.000 εθελοντές συντάκτες που εργάζονται σε άρθρα διασταύρωσης περιεχομένου και περισσότερους από 3.500 «διαχειριστές» που μπορούν να αναλάβουν ενέργειες όπως το μπλοκάρισμα λογαριασμών ή ο περιορισμός των τροποποιήσεων σε ορισμένες σελίδες.

Μερικές φορές, η δράση για τα παράπονα αποφασίζεται από ομάδες χρηστών που εκλέγονται από τις κοινότητες.

Το Wikimedia ανέφερε ότι η επόμενη φάση του project θα είναι η επιβολή των νέων  κανονισμών.

«Ένας κώδικας συμπεριφοράς χωρίς επιβολή δεν θα είναι χρήσιμος», δήλωσε η Sefidari. «Θα βρούμε τρόπο γι' αυτό μαζί με τις κοινότητες», είπε.

Η Maher πρόσθεσε ότι θα υπάρξει εκπαίδευση για τις κοινότητες και τις ενδιαφερόμενες ομάδες εργασίας των χρηστών.

Το Wikimedia δεν έχει άμεσα σχέδια, ωστόσο, να ενισχύσει τη μικρή ομάδα του «εμπιστοσύνης και ασφάλειας». Μια ομάδα περίπου δώδεκα υπαλλήλων που, επί του παρόντος, αναλαμβάνει δράση σε επείγοντα θέματα, όπως απειλές θανάτου ή ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών ανθρώπων.

Με πληροφορίες του Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Επίτευγμα ή μέσο χειραγώγησης; 

Tech & Science / Τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Επίτευγμα ή μέσο χειραγώγησης; 

O επιστήμονας που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών, Γιώργος Παξινός, περιγράφει τις ελπίδες και τους κινδύνους από την πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο από τη Neuralink.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
20 χρόνια Facebook: Τα social media είναι πιο δημοφιλή από ποτέ, τα κοινωνικά δίκτυα όμως πεθαίνουν

Social Media / 20 χρόνια Facebook: Τα social media είναι πιο δημοφιλή από ποτέ, τα κοινωνικά δίκτυα όμως πεθαίνουν

Το είδος της κοινωνικής δικτύωσης στην οποία πρωτοστάτησε το Facebook πλέον εξαφανίζεται καθώς οι χρήστες εγκαταλείπουν τον διάλογο στις ανοιχτές πλατφόρμες και αποσύρονται σε ιδιωτικές ομάδες.
NEWSROOM