Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός μας όταν βλέπουμε νεογέννητα ζώα;

Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός μας όταν βλέπουμε μωρά ζώα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Την τελευταία δεκαετία, όλο και περισσότερα βίντεο, κυρίως χιουμοριστικού περιεχομένου, κυκλοφορούν στα social media, με πρωταγωνιστές, τα ζώα.

Εξίσου μεγάλη απήχηση όμως, έχουν και τα βίντεο με τα μωρά ζώων και το National Geographic αφιέρωσε ένα δημοσίευμα σε αυτό, εξηγώντας «γιατί είμαστε προγραμματισμένοι να τα αγαπάμε».

Γιατί μας ενδιαφέρει τόσο, να μοιραστούμε αυτά τα βίντεο με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

«Αναζητούμε το χαριτωμένο επειδή νιώθουμε όμορφα» απαντά σε πρώτη φάση, ο Joshua Paul Dale, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Chuo στο Τόκιο και συγγραφέας του βιβλίου «Ακαταμάχητο: Πώς το χαριτωμένο καλωδίωσε τον εγκέφαλό μας και κατέκτησε τον κόσμο».

Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός μας όταν βλέπουμε νεογέννητα ζώα; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

«Η αντίληψη της "χαριτωμενιάς" προσελκύει την προσοχή μας πολύ γρήγορα - μέσα σε 1/7 του δευτερολέπτου - πυροδοτώντας μια αντίδραση στον προμετωπιαίο φλοιό, το δίκτυο ευχαρίστησης και ανταμοιβής του εγκεφάλου. Αυτή η γρήγορη νευρωνική δραστηριότητα φαίνεται να ακολουθείται από πιο αργές διαδικασίες αξιολόγησης που φέρουν συμπεριφορά φροντίδας, μειώνουν την επιθετικότητα και ενεργοποιούν τα δίκτυα που εμπλέκονται με το παιχνίδι, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια» συνεχίζει ο καθηγητής.

Πώς αντιδρά ο εγκέφαλός μας όταν βλέπουμε νεογέννητα ζώα; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

Πώς ο εγκέφαλός μας ορίζει το χαριτωμένο;

Τι κάνει κάτι χαριτωμένο; Με μια αναδρομή στο 1943 και την εργασία-ορόσημο του Αυστριακού ηθολόγου Konrad Lorenz , ερχόμαστε σε επαφή με τη συλλογή χαρακτηριστικών που ονομάζει «kindchenschema» ή «baby schema». Μεταξύ των χαρακτηριστικών που αποτελούν το κλειδί του χαριτωμένου, είναι τα εξής: μεγάλο κεφάλι σε σχέση με το μέγεθος του σώματος, προεξέχον μέτωπο, μεγάλα μάτια χαμηλά στο κεφάλι, μικρή, κλειστή μύτη και στόμα, στρογγυλά, παχουλά μάγουλα και σώμα, κοντά, παχιά άκρα και ταλαντευόμενες κινήσεις.

Ο Lorenz υποστήριξε στη θέση του, ότι η αντίδραση του εγκεφάλου μας σε κάτι χαριτωμένο, είναι μια εξελικτική προσαρμογή. Η «χαριτωμενιά», λέει, ενεργοποιεί την «έμφυτη φροντίδα, την ανατροφή και την προστατευτική συμπεριφορά για να βελτιωθεί η πιθανότητα επιβίωσης του είδους».

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κβαντικός υπολογιστής της Google δουλεύει σε…παράλληλα σύμπαντα

Τech & Science / Ο κβαντικός υπολογιστής της Google δουλεύει σε…παράλληλα σύμπαντα

O Willow, ο κβαντικός επεξεργαστήτς της Google,  έκανε μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά μία δουλειά για την οποία ο ισχυρότερος υπολογιστής που υπάρχει σήμερα θα απαιτούσε πολλά δισεκατομμύρια χρόνια
LIFO NEWSROOM
AI: Ένα chatbot ενθάρρυνε17χρονο να σκοτώσει τους γονείς του λόγω περιορισμών στη χρήση του κινητού

Τech & Science / AI: Ένα chatbot ενθάρρυνε 17χρονο να σκοτώσει τους γονείς του λόγω περιορισμών στη χρήση του κινητού

«Ξέρεις, μερικές φορές δεν εκπλήσσομαι όταν διαβάζω τις ειδήσεις και βλέπω πράγματα όπως ''Παιδί σκότωσε τους γονείς του μετά από μια δεκαετία σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης''» φέρεται να έγραψε το chatbot στο έφηβο
LIFO NEWSROOM
Έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια στα ρομπο-ταξί, η GM τώρα σταματά την εξέλιξη τους

Τech & Science / Αφού επένδυσε $10 δισ. στα ρομπο-ταξί, η GM σταματά τώρα την εξέλιξη τους

Το παρασκήνιο πίσω από την διακοπή της επένδυσης στα ρομπο-ταξί - «Η GM πήρε αυτή την απόφαση να αναπροσανατολίσει τη στρατηγική της επειδή πιστεύουμε στη σημασία της τεχνολογίας υποβοήθησης οδηγού και αυτόνομης οδήγησης στα οχήματά μας»
LIFO NEWSROOM