Η ταυρίνη, ένα αμινοξύ που παράγεται φυσικά από το σώμα, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο διαδεδομένα συστατικά στα ενεργειακά ποτά παγκοσμίως. Χρησιμοποιείται συχνά για να ενισχύσει την ενέργεια και την απόδοση των αθλητών, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη.
Η διατροφολόγος Καρολάιν Θόμασον Μπαν, μιλώντας στην USA Today, εξήγησε πως η ταυρίνη συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας, του νευρικού συστήματος και της ισορροπίας υγρών του οργανισμού. Παρότι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της φυσικής απόδοσης και στη μείωση της κόπωσης, οι επιστημονικές αποδείξεις παραμένουν αντικρουόμενες.
«Η ταυρίνη προστίθεται στα ενεργειακά ποτά επειδή συνδυαστικά με την καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση και να μειώσει την κόπωση», εξηγεί η Μπαν. «Ωστόσο, οι επιδράσεις είναι μικρές και τα περισσότερα οφέλη προέρχονται από τη φυσική παραγωγή του οργανισμού ή τη διατροφή, όχι από τα ποτά».
Οι κίνδυνοι της υπερκατανάλωσης
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ταυρίνη από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη, ωστόσο τα ενεργειακά ποτά που τη συνδυάζουν με υψηλές ποσότητες καφεΐνης και ζάχαρης μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως αφυδάτωση ή ταχυκαρδίες.
Πρόσφατη έρευνα σε πειραματόζωα υποστήριξε ότι τα λευχαιμικά κύτταρα ενδέχεται να χρησιμοποιούν την ταυρίνη για ανάπτυξη, ωστόσο οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει πως η ταυρίνη προκαλεί καρκίνο, καθώς χρειάζονται περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους.
Τι προτείνουν οι ειδικοί
Η Μπαν συνιστά στους αθλούμενους να μην στηρίζονται στα ενεργειακά ποτά αλλά σε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και μέτρια πρόσληψη καφεΐνης. «Εκτός αν είστε επαγγελματίας αθλητής υψηλών επιδόσεων, δύσκολα θα δείτε ουσιαστική διαφορά πίνοντας ενεργειακά ποτά με ταυρίνη», αναφέρει.
Η ουσία, καταλήγουν οι ειδικοί, είναι πως η ταυρίνη δεν αποτελεί «μαγικό φίλτρο» για ενέργεια ή απόδοση· η σωστή ενυδάτωση, ξεκούραση και διατροφή παραμένουν οι σημαντικότεροι παράγοντες για καλύτερη φυσική κατάσταση.