Πιο υγιή και νόστιμα τα κοτόπουλα που τρέφονται με κάνναβη, σύμφωνα με την επιστήμη

Πιο υγιή και νόστιμα τα κοτόπουλα που τρέφονται με κάνναβη, σύμφωνα με την επιστήμη Facebook Twitter
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν λιγότερες περιπτώσεις βρογχίτιδας των πτηνών και καλύτερο κρέας μετά τη χορήγηση συμπληρωμάτων κάνναβης σε κοτόπουλα. Φωτ: Unsplash
0

Τα κοτόπουλα που τρέφονταν με κάνναβη σε μια βιολογική φάρμα στην Ταϊλάνδη βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη ανοσία σε ασθένειες και να είναι πιο τρυφερά με βάση το προφίλ αμινοξέων και λιπιδίων τους, συγκριτικά με εκείνα που δεν πήραν συμπλήρωμα.

Αφού μελέτησαν 1.000 κοτόπουλα, επιστήμονες του Chiang Mai University διαπίστωσαν ότι τα πτηνά που έπαιρναν συμπλήρωμα κάνναβης προσβάλλονταν από λιγότερες περιπτώσεις βρογχίτιδας των πτηνών.

Το συμπέρασμα ήταν πως η κάνναβη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης των κτηνοτρόφων από τα αντιβιοτικά, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην καταστολή της αύξησης των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά παθογόνων.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ong-ard Panyachatiraksa, ιδιοκτήτης φάρμας στη βόρεια Ταϊλάνδη που έχει άδεια καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, έψαχνε τι να κάνει με φύλλα που είχε μαζέψει. Και κάπου εκεί αναρωτήθηκε αν και πώς θα μπορούσαν τα κοτόπουλά του να επωφεληθούν.

Οι ακαδημαϊκοί στο Chiang Mai University ήταν επίσης περίεργοι. Από τον περασμένο Ιανουάριο μελέτησαν 1.000 κοτόπουλα στο βιολογικό αγρόκτημα του Ong-ard, για να δουν πώς αντιδρούσαν όταν η κάνναβη αναμιγνυόταν στην τροφή ή το νερό τους.

Πιο υγιή και νόστιμα τα κοτόπουλα που τρέφονται με κάνναβη, σύμφωνα με την επιστήμη Facebook Twitter
Τα κοτόπουλα που τρέφονται με κάνναβη πωλούνται σε υψηλότερη τιμή. Φωτ: Diego Azubel/EPA

Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και υποδηλώνουν ότι η κάνναβη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης από τα αντιβιοτικά, σύμφωνα με την Chompunut Lumsangkul, καθηγήτρια του πανεπιστημίου και επικεφαλής της μελέτης.

Συγκεκριμένα παρατήρησε τα κοτόπουλα για να δει τι αντίκτυπο είχε η κάνναβη στην ανάπτυξή τους, την ευπάθειά τους σε ασθένειες και αν το κρέας και τα αυγά τους είχαν διαφορετική ποιότητα ή περιείχαν κανναβινοειδή. Τα πτηνά έλαβαν το φυτό σε διαφορετική ένταση και μορφές - σε ορισμένα δόθηκε νερό που είχε βράσει με φύλλα κάνναβης, ενώ άλλα έφαγαν τροφή που ήταν αναμεμειγμένη με θρυμματισμένα φύλλα.

Δεν παρατηρήθηκε καμία μη φυσιολογική συμπεριφορά στα κοτόπουλα, λέει η Chompunut: «Στο επίπεδο της έντασης που τους δώσαμε, δεν μαστούρωσαν».

Πιο υγιή και νόστιμα τα κοτόπουλα που τρέφονται με κάνναβη, σύμφωνα με την επιστήμη Facebook Twitter
Ντόπιοι τρώνε σούπα κοτόπουλου με μαριχουάνα στην επαρχία Nakhon Pathom της Ταϊλάνδης. Φωτ: Rungroj Yongrit/EPA

Τα φαρμακευτικά και μαγειρικά οφέλη της κάνναβης έχουν αναγνωριστεί από καιρό στην ταϊλανδέζικη παράδοση, σύμφωνα με την Chompunut: «Είναι η τοπική σοφία των Ταϊλανδών να χρησιμοποιούν την κάνναβη [φύλλα] ως πρόσθετο τροφίμων - αναμειγνύοντάς την ως συστατικό για να φτιάξουν νουντλς κοτόπουλου. Το βάζουν στη σούπα για να την κάνουν να έχει καλύτερη γεύση».

Η Ταϊλάνδη έχει χαλαρώσει τους νόμους για την κάνναβη τα τελευταία χρόνια, νομιμοποιώντας αρχικά τη μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς και επιτρέποντας αργότερα στις εταιρείες να πωλούν προϊόντα με κάνναβη και CBD. Πρόσφατα η κυβέρνηση αφαίρεσε την κάνναβη από τον κατάλογο ναρκωτικών ουσιών, αν και προειδοποίησε τους πολίτες να μην καπνίζουν δημόσια.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν η κάνναβη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα αντιβιοτικά στην εκτροφή κοτόπουλων, δήλωσε η Chompunut, που σχεδιάζει μια δεύτερη μελέτη, στην οποία θα χρησιμοποιήσει εκχυλίσματα κάνναβης με μεγαλύτερη ένταση για να παρατηρήσει τι αντίκτυπο έχει στα ποσοστά ασθενειών και θνησιμότητας μεταξύ των κοτόπουλων.

Με πληροφορίες από Guardian, Vice

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM