Καρκίνος του μαστού και αντισυλληπτικά: Τι δείχνει μελέτη για το πώς σχετίζονται

Καρκίνος του μαστού και αντισυλληπτικά: Τι δείχνει μελέτη για το πώς σχετίζονται Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να σχετίζεται με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στην Επιθεώρηση της Κλινικής Ογκολογίας. 

Σε πρόσφατο άρθρο επιστημόνων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Oncology (JCO) περιγράφεται το πώς μελετήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2.

Η μελέτη στηρίχθηκε σε δεδομένα από τέσσερις προοπτικές μελέτες κοόρτης, με συνολικό δείγμα 5.391 γυναικών με μεταλλάξεις στα BRCA1 (3.882 γυναίκες) και BRCA2 (1.509 γυναίκες). Τα γονίδια BRCA1 και BRCA2 είναι γνωστό ότι σχετίζονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί αν η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που φέρουν αυτές τις μεταλλάξεις. Στην έρευνα εξετάστηκε η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, τα ενδομήτρια σπειράματα που περιέχουν ορμόνες, καθώς και τα ορμονικά εμφυτεύματα.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δρ. Μαρία Καπαρέλου (παθολόγος-ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής-Ογκολογίας-Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) υπογράφουν τη μελέτη.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από γυναίκες που συμμετείχαν σε τέσσερις διαφορετικές κοόρτες από διάφορες χώρες, μεταξύ 1991 και 2019. Αυτές οι γυναίκες δεν είχαν ιστορικό καρκίνου κατά την είσοδο στη μελέτη και παρακολουθήθηκαν με μέση διάρκεια περίπου 5,6 έως 5,9 χρόνια. Για την εκτίμηση του κινδύνου χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά μοντέλα, με στόχο να διερευνηθεί αν η τρέχουσα ή η παλαιότερη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 53% των γυναικών με μετάλλαξη στο BRCA1 και το 71% των γυναικών με μετάλλαξη στο BRCA2 είχαν χρησιμοποιήσει ορμονικά αντισυλληπτικά για τουλάχιστον έναν χρόνο. Μεταξύ αυτών, 488 γυναίκες με BRCA1 και 191 με BRCA2 ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Για τις γυναίκες με μετάλλαξη BRCA1, η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ειδικά όταν η χρήση ήταν μακροχρόνια. Ειδικότερα, η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών για τουλάχιστον ένα συνεχές διάστημα 12 μηνών συνδέθηκε με μία μέση αύξηση του σχετικού κινδύνου για καρκίνο του μαστού κατά 29% σε σύγκριση με την «ποτέ χρήση». Κάθε επιπλέον χρόνος χρήσης των ορμονικών αντισυλληπτικών συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 3%. Η ανάλυση έδειξε ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με την ηλικία πρώτης χρήσης ή τη χρήση πριν την πρώτη γέννα, αλλά η σωρευτική διάρκεια χρήσης επηρέαζε τον κίνδυνο.

Αντίθετα, για τις γυναίκες με μετάλλαξη στο BRCA2, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η χρήση των ορμονικών αντισυλληπτικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού δεν αυξήθηκε ούτε με τη συνεχόμενη χρήση ούτε με τη μακροχρόνια χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με μετάλλαξη BRCA1, ιδίως αν η χρήση είναι μακροχρόνια. Αυτές οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τους κινδύνους και τα οφέλη από τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών, καθώς η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κινδύνου. Για τις γυναίκες με BRCA2 μεταλλάξεις, η μελέτη δεν βρήκε ενδείξεις αυξημένου κινδύνου από τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα δεδομένα για αυτές τις γυναίκες ήταν περιορισμένα και έτσι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια στα ρομπο-ταξί, η GM τώρα σταματά την εξέλιξη τους

Τech & Science / Αφού επένδυσε $10 δισ. στα ρομπο-ταξί, η GM σταματά τώρα την εξέλιξη τους

Το παρασκήνιο πίσω από την διακοπή της επένδυσης στα ρομπο-ταξί - «Η GM πήρε αυτή την απόφαση να αναπροσανατολίσει τη στρατηγική της επειδή πιστεύουμε στη σημασία της τεχνολογίας υποβοήθησης οδηγού και αυτόνομης οδήγησης στα οχήματά μας»
LIFO NEWSROOM
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Ο σαρκασμός είναι δείγμα ευφυΐας και ωριμότητας, σύμφωνα με την επιστήμη

Τech & Science / Ο σαρκασμός είναι δείγμα ευφυΐας και ωριμότητας, σύμφωνα με την επιστήμη

Έρευνες με αντικείμενο μελέτης τις διεργασίες που εκτελούνται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ευθυγραμμίζονται με μια πάγια αντίληψη, πως το χιούμορ είναι χαρακτηριστικό των ευφυϊών
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: 77 νομπελίστες ζητούν από τη Γερουσία να μην εγκρίνει τον διορισμό Κένεντι στο Υγείας

Διεθνή / ΗΠΑ: 77 νομπελίστες ζητούν από τη Γερουσία να μην εγκρίνει τον διορισμό Κένεντι στο Υγείας

Ο Κένεντι έχει «έλλειψη διαπιστευτηρίων» στην ιατρική και δεν είναι ικανός να ηγηθεί του υπουργείου που είναι υπεύθυνο για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη χρηματοδότηση της βιοϊατρικής έρευνας, αναφέρουν
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ένας δισεκατομμυριούχος αστροναύτης να σώσει τη NASA από το τέρας της γραφειοκρατίας;

Τech & Science / Μπορεί ένας δισεκατομμυριούχος αστροναύτης να σώσει τη NASA από το τέρας της γραφειοκρατίας;

Ο Τζάρεντ Άιζακμαν, επιχειρηματίας, αστροναύτης και πιλότος μαχητικών αεροσκαφών είναι ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθεί της NASA, αλλά το έργο του αναμένεται δύσκολο και περίπλοκο
LIFO NEWSROOM