Η υγιεινή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την πρώτη περίοδο στα κορίτσια, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, που ήρθαν στη δημοσιότητα.
Παρότι η πρώιμη έμμηνος ρύση έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας στη μετέπειτα ζωή ενός ατόμου, μια νέα μελέτη προσθέτει νέα δεδομένα στη συζήτηση, καθιστώντας την περίοδο γύρω από την εφηβεία σημαντική, για τη μακροπρόθεσμη ευημερία του.
Τώρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη τα κορίτσια που ακολουθούν μία πιο υγιεινή διατροφή, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν την πρώτη τους περίοδο σε μεγαλύτερη ηλικία.
Τα κορίτσια συνήθως μπαίνουν στην εφηβεία μεταξύ 8 και 13 ετών και αποκτούν περίοδο περίπου δύο χρόνια, αφότου αρχίσουν να αναπτύσσονται τα στήθη τους.
Ωστόσο, η έναρξη της εφηβείας και της έμμηνου ρύσεως σε μικρότερες ηλικίες, έχει συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία αργότερα στη ζωή, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος του μαστού.Η νέα μελέτη, αποκαλύπτει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ηλικία κατά την οποία τα κορίτσια αρχίζουν την έμμηνο ρύση, παρακολουθώντας τη διατροφή και το πότε ξεκίνησε η πρώτη περίοδος 7.500 παιδιών ηλικίας από 9 έως 14 ετών.Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Human Reproduction», έδειξαν πως τα κορίτσια με πιο υγιεινή διατροφή, είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες αδιαθετήσουν σε πρώιμη ηλικία, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν τη λιγότερο υγιεινή διατροφή.
Αντίθετα, τα κορίτσια που κατανάλωναν τις πιο «επιβλαβείς» τροφές, είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσει η περίοδός τους νωρίτερα.
Τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά ανεξάρτητα από το ύψος ή το σωματικό βάρος των κοριτσιών, «καταδεικνύοντας τη σημασία της υγιεινής διατροφής ανεξαρτήτως σωματικού μεγέθους», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Χόλι Χάρις, κύρια συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στις ΗΠΑ.
Τα κορίτσια με πιο υγιεινή διατροφή είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να έχουν περίοδο σε πρώιμη ηλικία
Ωστόσο, η δρ Ίμοτζεν Ρότζερ, ερευνήτρια από την Ιατρική Σχολή Brighton & Sussex - η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη - προειδοποίησε να μη βγουν βιαστικά συμπεράσματα από την έρευνα, δηλώνοντας στο Euronews Health ότι «υπάρχει το ενδεχόμενο αντιστροφής της αιτιότητας».
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ποιότητα της διατροφής μειώνεται από την παιδική ηλικία προς την εφηβεία, επομένως είναι πιθανό η χρονική στιγμή της εφηβείας να προκαλεί τη “φλεγμονώδη” διατροφή, και όχι το αντίστροφο» σημείωσε, προσθέτοντας πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί γιατί η διατροφή και ο χρόνος έναρξης της έμμηνου ρύσεως, φαίνεται να σχετίζονται.
Τέλος, η Χόλι Χάρις σημείωσε ότι δεδομένων των γνωστών κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με την πρώιμη εμμηνόρροια, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε υγιεινές τροφές κατά την έναρξη της εφηβείας.
Τα ευρήματα ανέφερε καταλήγοντας, ότι αναδεικνύουν «την ανάγκη όλα τα παιδιά και οι έφηβοι να έχουν πρόσβαση σε υγιεινές διατροφικές επιλογές και τη σημασία τα σχολικά γεύματα –πρωινά και μεσημεριανά– να βασίζονται σε κατευθυντήριες οδηγίες που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα».
Με πληροφορίες από Εuronews