Συντονίζεται τελικά η περίοδος των γυναικών που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο;

Τελικά συντονίζεται η έμμηνος ρύση των γυναικών που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο; Facebook Twitter
To φαινόμενο του συγχρονισμού της περιόδου των γυναικών είναι υπαρκτό, όμως δεν σχετίζεται με τη συνύπαρξή τους στον ίδιο χώρο και με την απελευθέρωση φερομονών, όπως λέει ο αστικός μύθος. Φωτ.: Annika Gordon/ Unsplash
0


ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ οι γυναίκες που ζουν μαζί θα έχουν έμμηνο ρύση την ίδια στιγμή; Αν και μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύει σ’ αυτήν την παραδοχή, οι ειδικοί την καταρρίπτουν.

To φαινόμενο του συγχρονισμού της περιόδου των γυναικών είναι υπαρκτό, όμως δεν σχετίζεται με τη συνύπαρξή τους στον ίδιο χώρο και με την απελευθέρωση φερομονών, όπως λέει ο αστικός μύθος.

«Πρόκειται για μια απλή μαθηματική σύμπτωση», λέει ο Jeffrey Schank, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Davis, οι μελέτες του οποίου δίνουν μια εξήγηση στο γιατί ο κύκλος των γυναικών που ζουν μαζί συντονίζεται.

«Είναι μια πραγματική εμπειρία φυσικά, αλλά οφείλεται σε στατιστικά χαρακτηριστικά των κύκλων, όχι στην εγγύτητα ή σε οποιονδήποτε άλλον βιολογικό παράγοντα, όπως οι φερομόνες. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας εξελικτικός λόγος που να εξηγεί επαρκώς το φαινόμενο. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένα εξελικτικό πλεονέκτημα στο να μπορούν οι γυναίκες να συλλάβουν και, συνεπώς, να τεκνοποιήσουν την ίδια στιγμή», εξηγεί ο Schank.

Ο αστικός μύθος περί συντονισμού προέκυψε το 1971, όταν η ψυχολόγος Martha K. McClintock διεξήγαγε μια σχετική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 135 γυναίκες που συγκατοικούσαν σε κολεγιακούς κοιτώνες.

Παρόλο που μπορεί να διατηρεί μια σχετική σταθερότητα, μακροπρόθεσμα ο έμμηνος κύκλος των γυναικών αλλάζει συνεχώς, με αποτέλεσμα να είναι δυνατό να συντονιστούν οι κύκλοι δύο ή και περισσότερων γυναικών μεταξύ τους. Το φαινόμενο είναι καθαρά στατιστικό, επιβεβαιώνει ο Schank. «Οι έμμηνοι κύκλοι ποικίλλουν σε διάρκεια και περιοδικότητα και όλη αυτή η μεταβλητότητα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκλιση ή/και απόκλιση».

Ο αστικός μύθος περί συντονισμού προέκυψε το 1971, όταν η ψυχολόγος Martha K. McClintock διεξήγαγε μια σχετική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 135 γυναίκες που συγκατοικούσαν σε κολεγιακούς κοιτώνες. Το συμπέρασμα της έρευνας της McClintock ήταν πως η κοινωνική αλληλεπίδραση των γυναικών είχε καταλυτικό ρόλο στον κύκλο τους, γεγονός που απέδωσε σε κάποιον παράγοντα σχετικό με τη γυναικεία φυσιολογία.

Η θεωρία της McClintock επικράτησε στο πέρασμα των χρόνων παρόλο που πολλές μεταγενέστερες μελέτες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την υπόθεση αυτή, και μάλιστα αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία της. Σήμερα η McClintock, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δηλώνει ότι η επιστήμη έχει αλλάξει τρομερά από τότε που δημοσιεύτηκε η αρχική της μελέτη. Η ίδια πιστεύει ότι οι φερομόνες οι οποίες εκκρίνονται από τους αδένες των γυναικών που συνυπάρχουν είναι υπεύθυνες για τον συντονισμό του χρόνου ωορρηξίας.  

Ο κοινωνικός ψυχολόγος Leonard Weller, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Bar-Ilan στο Ισραήλ, διεξήγαγε μια σειρά μελετών τη δεκαετία του 1990 σε συνεργασία με τον γιο του, Aron Weller, καθηγητή Ψυχολογίας στο Bar-Ilan, σχετικά με τον συγχρονισμό της εμμήνου ρύσεως.

Διαπίστωσαν ότι μερικές φορές οι γυναίκες παρουσίαζαν το φαινόμενο του συντονισμού, ενώ άλλες όχι. Ο ίδιος συμφωνεί με τον Schank ότι η ευθυγράμμιση των κύκλων είναι μια απλή μαθηματική σύμπτωση.

«Αν υποθέσουμε ότι ο φυσιολογικός κύκλος διαρκεί περίπου πέντε ημέρες, δύο γυναίκες θα έχουν αναπόφευκτα κάποια επικάλυψη στο χρονοδιάγραμμά τους, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον συγχρονισμό».

Η Noha Ahmed, μαιευτήρας-γυναικολόγος στην Ουάσινγκτον, μιλώντας εκ μέρους του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, θυμάται ότι άκουσε για τον συγχρονισμό της εμμήνου ρύσεως όταν ήταν στο κολέγιο, αλλά λέει ότι οι υπάρχουσες μελέτες ήταν πολύ διαφορετικές και διεξήχθησαν σε πολύ μικρά δείγματα για να υποστηρίξουν την ιδέα.

Ο συγχρονισμός της περιόδου μπορεί να προσφέρει μια μορφή έμφυλης αλληλεγγύης σε ορισμένες γυναίκες –μια αίσθηση αδελφότητας– για μια εμπειρία που παραδοσιακά θεωρείται ντροπιαστική και φέρει ένα συγκεκριμένο κοινωνικό στίγμα, λέει η Breanne Fahs, καθηγήτρια Σπουδών Φύλου στο Arizona State University και συγγραφέας δύο μελετών που διερευνούν τις κοινωνιολογικές επιπτώσεις της πίστης πολλών γυναικών στον συγχρονισμό της περιόδου.

Με στοιχεία από The Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ