Η Ισπανία σχεδιάζει βίζα «για ψηφιακούς νομάδες» - Για την προσέλκυση ξένων σε τηλεργασία

Η Ισπανία σχεδιάζει βίζα «για ψηφιακούς νομάδες» - Για την προσέλκυση ξένων σε τηλεργασία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Ισπανία σχεδιάζει να εκδόσει βίζες για «ψηφιακούς νομάδες» που θα δίνει την ευκαιρία σε Βρετανούς και άλλους πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να εργαστούν στον ήλιο, απολαμβάνοντας μια μικρότερου κόστους ζωή με φοροελαφρύνσεις και ευκολίες. 

Οι βίζες θα προσφέρονται σε ανθρώπους που θα εργάζονται σε εταιρείες εκτός Ισπανίας σε καθεστώς τηλεργασίας, αλλά και σε όποιους αντλούν έως το 20% του εισοδήματός τους από ισπανικές επιχειρήσεις. 

Οι λεπτομέρειες του νέου νόμου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο, αναμένεται πως η βίζα που ουσιαστικά θα είναι μια άδεια παραμονής, θα έχει αρχική διάρκεια ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης για πάνω από πέντε χρόνια, βάσει των συνθηκών εργασίας του ενδιαφερόμενου. 

Οι στενοί συγγενείς, σύζυγοι και παιδιά, θα μπορούν να συνοδεύουν τον αιτούντα. 

Οι προϋποθέσεις

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και να μπορούν να αποδείξουν πως εργάζονται εξ αποστάσεων εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. 

Πρέπει να δεσμεύονται με σύμβαση εργασίας ή, στις περιπτώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, να έχουν απασχοληθεί για καιρό σε εταιρεία εκτός Ισπανίας 

Πρέπει επίσης να μπορούν να πιστοποιήσουν πως κερδίζουν αρκετά ώστε να μπορούν να έχουν διεύθυνση στην Ισπανία, ενώ προς το παρόν δεν είναι σαφές αν απαιτείται έλεγχος ποινικού μητρώου. 

Για τα πρώτα τέσσερα χρόνια παραμονής τους στην Ισπανία, θα φορολογούνται με συντελεστή 15%, αντί για 25%. 

Η Ισπανία γίνεται η τελευταία στη λίστα 15 ευρωπαϊκών χωρών που προσφέρουν μια εκδοχή της συγκεκριμένης βίζας, με τις προϋποθέσεις να διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα. 

Στην Κροατία, για παράδειγμα, οι αιτούντες βίζα θα πρέπει να έχουν εισόδημα 2.300 ευρώ μηνιαίως, στην Εσθονία 3.500 ευρώ, στην Ισλανδία 7.100 και στην Πορτογαλία μόλις 700 ευρώ. Εκτιμάται πως η Ισπανία θα θέσει μίνιμουμ μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ ως προϋπόθεση παραμονής. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM