Η Γαλλία θέλει να εφαρμόσει την ψηφιακή αναγνώριση προσώπου για όλους τους πολίτες

Η Γαλλία θέλει να εφαρμόσει την ψηφιακή αναγνώριση προσώπου για όλους τους πολίτες Facebook Twitter
0

Η Γαλλία είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να δώσει «ασφαλή ψηφιακή ταυτότητα» σε όλους τους πολίτες τις - είτε το θέλουν είτε όχι.

Τονίζοντας ότι θέλει να καταστήσει το κράτος πιο αποτελεσματικό, ο Εμανουέλ Μακρόν προωθεί τα σχέδια για την ανάπτυξη του προγράμματος Alicem τον Νοέμβριο, νωρίτερα από τον αρχικό στόχο για τα Χριστούγεννα. Ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας δεδομένων στη χώρα, προειδοποιεί από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί συγκατάθεσης και συναίνεσης

Μια ομάδα προστασίας των προσωπικών δεδομένων μάλιστα αμφισβητεί τη νομιμότητα της σχετικής κίνησης εντός γαλλικού εδάφους, οδηγώντας την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ένας χάκερ χρειάστηκε μόλις μία ώρα για να σπάσει το «ασφαλές» σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιούσαν κυβερνητικές υπηρεσίες, εγείροντας ανησυχία για τα επίπεδα ασφαλείας. Τίποτα από αυτά όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών που εξακολουθεί να επιμένει. 

«Η κυβέρνηση θέλει να εξωθήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το Alicem και την αναγνώριση προσώπου», δήλωσε ο δικηγόρος Μαρτίν Ντράγκο, μέλος της ομάδας προστασίας προσωπικών δεδομένων La Quadrature du Net, που υπέβαλε αγωγή κατά του κράτους. «Οδεύουμε προς τη μαζική χρήση αναγνώρισης προσώπου και υπάρχει λίγη έννοια για τη σημασία της συναίνεσης και της επιλογής». Όπως όμως σχολιάζει το Bloomberg, η αγωγή που κατατέθηκε τον Ιούλιο δεν θα αναστείλει την εφαρμογή του Alicem. 

Ψηφιακές ταυτότητες

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ψηφιακές ταυτότητες για όλους τους πολίτες, που θα συνδέονται και θα παρέχουν ασφαλή πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, στο ιστορικό κοινωνικής ασφάλισης και φορολογίας καθώς και στους λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Η Σιγκαπούρη ήδη χρησιμοποιεί συστήματα αναγνώρισης προσώπου και έχει υπογράψει συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανάπτυξη ενός αντίστοιχου προγράμματος. Η Ινδία χρησιμοποιεί σε ορισμένες περιπτώσεις ανάγνωση της ίριδας.  

Απαντώντας στις επιφυλάξεις, η Γαλλία διαβεβαιώνει ότι το σύστημα δεν θα «παρακολουθεί» τους πολίτες. Ωστόσο ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Ντιντιέρ Μπεσέρ, προειδοποιούν πως οι βιαστικές κινήσεις ελλοχεύουν κινδύνους για την τελική χρήση του συστήματος. Ο Μπεσέρ είναι μέλος της επιτροπής του γαλλικού κοινοβουλίου για τις «μελλοντικές τεχνολογίες». 

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (με εικονίδιο συντόμευσης το οικόσημο της γαλλικής Δημοκρατίας). Η ψηφιακή ταυτότητα θα δημιουργείται από την εισαγωγή και τη σύγκριση της φωτογραφίας στο βιομετρικό διαβατήριό με ένα βίντεο-«σέλφι» που θα τραβά η εφαρμογή, καταγράφοντας γωνίες προσώπου, εκφράσεις και κινήσεις. Το τηλέφωνο του κατόχου θα συνδέεται κατ' αυτόν τον τρόπο με το τσιπ του διαβατηρίου. 

Επικριτές του προγράμματος υποστηρίζουν πως η εφαρμογή αυτή παραβιάζει τους κανονισμούς της Ευρώπης για προστασία προσωπικών δεδομένων, καθώς θα είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική, εκφράζοντας ανησυχία και για τους πιθανούς κινδύνους από μία υποκλοπή των ευαίσθητων αυτών πληροφοριών. Βουλευτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η ενσωμάτωση του επίμαχου συστήματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση διαδηλωτών, σε μαζικές πορείες όπως αυτές που διοργανώνουν τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Την ίδια ώρα, οι δοκιμές συστημάτων αναγνώρισης προσώπου πληθαίνουν στην Ευρώπη. Η live παρακολούθηση των δρόμων στην Ουαλία κρίθηκε σύννομη από δικαστήριο του Λονδίνου. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιταλία χρησιμοποιούν αντίστοιχα συστήματα για γρήγορους ελέγχους στα σύνορα. Τον Αύγουστο, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Σουηδίας επέβαλε πρόστιμο στην κοινότητα Skelleftea για τη δοκιμή παρόμοιου συστήματος σε μαθητές λυκείου, ώστε να καταγράφεται η παρακολούθηση των μαθημάτων και οι απουσίες. 

Ανάμεσα πάντως στους στόχους που έχει θέσει η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή (που ξεκινά τις εργασίες της τον Νοέμβριο) είναι και το πρόγραμμα για μια Ευρώπη «Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή», με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης που περιλαμβάνει και συστήματα αναγνώρισης προσώπου. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξαφνική διακοπή άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δείχνει μελέτη

Τech & Science / Η ξαφνική διακοπή άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δείχνει μελέτη

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απροσδόκητα γεγονότα, όπως τραυματισμοί ή πανδημικά lockdown, μπορούν να οδηγήσουν σε ξαφνική διακοπή της άσκησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής δυσλειτουργίας
LIFO NEWSROOM
Νέα χάπι απώλειας βάρους: Κλινική δοκιμή δείχνει μείωση έως 12% του σωματικού βάρους

Τech & Science / Νέο χάπι απώλειας βάρους: Κλινική δοκιμή δείχνει μείωση έως 12% του σωματικού βάρους

Η Eli Lilly ανακοίνωσε ότι το νέο χάπι απώλειας βάρους orforglipron βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν κατά μέσο όρο 12% του σωματικού τους βάρους σε 72 εβδομάδες, με παράλληλα οφέλη στην υγεία.
LIFO NEWSROOM
Ψύχωση με την τεχνητή νοημοσύνη: Πώς το ChatGPT οδηγεί χρήστες σε παράξενες ψευδαισθήσεις και θεωρίες συνωμοσίας

Τech & Science / Ψύχωση με την τεχνητή νοημοσύνη: Πώς το ChatGPT οδηγεί χρήστες σε παράξενες ψευδαισθήσεις και θεωρίες συνωμοσίας

Η αύξηση φαινομένων «ψύχωσης με την τεχνητή νοημοσύνη» όπου το ChatGPT ενθαρρύνει ψευδαισθήσεις και ψευδείς θεωρίες σε χρήστες, με ειδικούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους της υπερβολικής εμπιστοσύνης σε τεχνητή νοημοσύνη
LIFO NEWSROOM
Διαρροή ιδιωτικών συνομιλιών του ChatGPT στο Google

Τech & Science / Διαρροή ιδιωτικών συνομιλιών του ChatGPT στο Google

Πολλοί χρήστες συνειδητοποίησαν έκπληκτοι ότι περιεχόμενο που θεωρούσαν ιδιωτικό - όπως αιτήσεις εργασίας, επιχειρηματικά σχέδια, κομμάτια κώδικα ή ακόμα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομέν - ήταν ξαφνικά δημόσια προσβάσιμο με ένα απλό κλικ
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως συμβουλεύεται το ChatGPT για «μια δεύτερη γνώμη» στις πολιτικές του αποφάσεις

Τech & Science / Σουηδία: Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως συμβουλεύεται το ChatGPT για «μια δεύτερη γνώμη» στις πολιτικές του αποφάσεις

«Όσο περισσότερο βασίζεται στη τεχνητή νοημοσύνη για απλά ζητήματα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να υπερεμπιστευτεί το σύστημα. Πρέπει να απαιτήσουμε αξιοπιστία. Δεν ψηφίσαμε το ChatGPT»
LIFO NEWSROOM
Θέλει να γίνει το Android των ανθρωποειδών ρομπότ: H OpenMind υπόσχεται επανάσταση στη συμβίωση ανθρώπου–μηχανής

Τech & Science / Θέλει να γίνει το Android των ανθρωποειδών ρομπότ: H OpenMind υπόσχεται επανάσταση στη συμβίωση ανθρώπου–μηχανής

Με λογισμικό ανοικτού κώδικα που επιτρέπει στα ρομπότ να επικοινωνούν, να μαθαίνουν και να συνυπάρχουν, η νεοφυής εταιρεία από τη Silicon Valley φιλοδοξεί να γίνει το λειτουργικό σύστημα των ανθρωποειδών ρομπότ της επόμενης εποχής.
LIFO NEWSROOM