Φίλτρο για τα ούρα των αστροναυτών μπορεί σύντομα να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Γη

Φίλτρο για τα ούρα των αστροναυτών μπορεί σύντομα να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Γη Facebook Twitter
Φίλτρο για τα ούρα των αστροναυτών μπορεί σύντομα να λύσει το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Γη (Pixabay)
0

Τον περασμένο μήνα συμπληρώθηκαν 20 χρόνια συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η επιστημονική έρευνα για τη βελτίωση της ζωής των αστροναυτών έχει οδηγήσει σε αμέτρητες εξελίξεις στη διαστημική τεχνολογία, αλλά έχει επίσης φέρει οφέλη και για τους ανθρώπους στη Γη.

Η τεχνολογία φωτισμού LED, για παράδειγμα, που αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους αστροναύτες να αποφεύγουν τη στέρηση ύπνου, πλέον είναι καθημερινότητα στη Γη.

Έτσι και ένα ιδιόμορφο σύστημα καθαρισμού νερού. Μια εταιρεία σχεδίασε ένα σύστημα καθαρισμού νερού για τον διαστημικό σταθμό με τεχνολογία spin-off, που δίνει τη δυνατότητα να παρέχει καθαρό πόσιμο νερό στα μέρη που το χρειάζονται περισσότερο.


Στον ΔΔΣ, κάθε σταγόνα υγρασίας, ακόμα και τα ούρα πρέπει να φιλτράρεται και να επαναχρησιμοποιείται. Ωστόσο, το τρέχον σύστημα είναι πολύ βαρύ και πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 90 ημέρες ενώ αδυνατεί να φιλτράρει ορισμένους ρύπους, σύμφωνα με τη NASA.

Εδώ έρχεται η δανέζικη εταιρεία Aquaporin A / S να λύσει το πρόβλημα. Η εταιρεία ανέπτυξε ένα νέο σύστημα που χρησιμοποιεί πρωτεΐνες, τις επονομαζόμενες ακουαρίνες.

«Είναι ουσιαστικά ο μηχανισμός που επιτρέπει στο νερό να διασχίσει την κυτταρική μεμβράνη των ζωντανών κυττάρων», λέει ο Peter Holme Jensen, Διευθύνων Σύμβουλος της Aquaporin A / S.

Στη φύση, αυτές οι πρωτεΐνες επιτρέπουν στις ρίζες των φυτών να απορροφούν νερό από το έδαφος αλλά και στα ανθρώπινα νεφρά να φιλτράρουν περίπου 170 λίτρα υγρού την ημέρα. Το φιλτράρισμα είναι τόσο καλό δε, που εμποδίζει τη διέλευση μολυσματικών ουσιών.

Η NASA σκέφτεται να αντικαταστήσει το τρέχον σύστημά της με εκείνο της Aquaporin, αλλά η συγκεκριμένη  τεχνολογία μπορεί επίσης να βρει εφαρμογές στη Γη.

Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ενώ ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες, πολλοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται την ασφάλεια του νερού της βρύσης.

Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την ποιότητα της παροχής νερού και μόνο το 55% των Ευρωπαίων πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση.

Η τεχνολογία της Aquaporin θα μπορούσε να βοηθήσει και εδώ. Η εταιρεία συνεργάζεται με εταιρείες λυμάτων - συμπεριλαμβανομένης της BIOFOS, της μεγαλύτερης κρατικής επιχείρησης λυμάτων της Δανίας και της UTB Envirotec στην Ουγγαρία - για την απομάκρυνση των μικρορύπων και των μικροπλαστικών από τα λύματα, αποτρέποντάς τους να ρέουν στη θάλασσα.

Μια μελέτη που πραγματοποίησε η BIOFOS έδειξε ότι οι ακουαρίνες απομακρύνουν πάνω από το 95% των μικροπλαστικών και των μικρορύπων στα λύματα, χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερη ενέργεια από τα παραδοσιακά συστήματα.

«Έχει τεράστιες δυνατότητες», λέει ο διευθυντής καινοτομίας του BIOFOS, Dines Thornberg, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

«Νομίζω ότι το σύστημα Aquaporin θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία πραγματικά καθαρού, προσιτού και πόσιμου νερού από λύματα στο μέλλον. Είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της λειψυδρίας σε πολλά μέρη του κόσμου με τέτοιες τεχνολογίες», πρόσθεσε.

Ο Jensen εντόπισε επίσης μια ευκαιρία να εισέλθει στην εγχώρια αγορά του καθαρισμού νερού. Έναν τομέα που θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη 24 δισ. δολ. έως το 2025, κατά μία εκτίμηση.

Τον περασμένο μήνα, η Aquaporin A / S ξεκίνησε ένα σύστημα φιλτραρίσματος οικιακής χρήσης που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το σύστημα κοστίζει 650 ευρώ και η εταιρεία στοχεύει στην ευρωπαϊκή αγορά. Σκοπεύει ωστόσο, να επεκταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα επόμενα δύο χρόνια στην Ινδία και την Κίνα.

«Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά", λέει ο Jensen.

Με πληροφορίες του CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM