Εργαστήριο έφτιαξε ύφασμα που αλλάζει χρώματα

Τεχνητή νοημοσύνη: Δημιουργήθηκε ύφασμα που αλλάζει χρώματα Facebook Twitter
Φωτ.: YouTube
0

Εργαστήριο στο Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη και έφτιαξε ύφασμα που αλλάζει χρώματα.

Η ερευνητική ομάδα που δημιούργησε αυτό το ύφασμα- το οποίο διαθέτει ενσωματωμένη μικροσκοπική κάμερα- ανέφερε πως στο μέλλον μία απλή κίνηση μπορεί να είναι το μόνο που θα χρειάζεται κανείς για να αλλάξει το χρώμα του ρούχου που φοράει. 

Πρόκειται για ένα μαλακό ύφασμα, που είναι πλεγμένο με πολυμερικές οπτικές ίνες (POFs) και νήματα που έχουν ως βάση υφαντικές ύλες. Γίνεται βαθύ μπλε αν κανείς σηκώσει μπροστά του τον αντίχειρα σε ένδειξη έγκρισης. Αλλάζει σε ροζ αν σχηματίσει κανείς μια καρδιά ή γίνεται πράσινο αν κάνει τη χειρονομία που δείχνει «ΟΚ».

Το ίδιο ύφασμα μπορεί να αλλάξει χρώμα μέσω εφαρμογής στο τηλέφωνο, ενώ αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν την κάμερα να διακρίνει τις διαφορές στις χειρονομίες του κάθε χρήστη.

Το «Laboratory for Artificial Intelligence in Design»- που δημιούργησε το συγκεκριμένο ύφασμα- ανέφερε ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ρούχων που καταλήγουν στους κάδους, καθώς ο κόσμος θα έχει περισσότερες χρωματικές επιλογές για το ίδιο ένδυμα.

Η καθηγήτρια Τζιν Ταν, η οποία εργάζεται στην Σχολή Μόδας και Υφασμάτων του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ και ηγείται της ερευνητικής ομάδας, επισήμανε ότι οι πολυμερικές οπτικές ίνες είναι φτιαγμένες από μεθακρυλικό πολυμεθύλιο, το οποίο είναι ανακυκλώσιμο. 

Η δομή του υφάσματος επιτρέπει τον εύκολο διαχωρισμό των πολυμερικών οπτικών ινών από τα νήματα για ανακύκλωση, συμπλήρωσε η καθηγήτρια. «Η αίσθηση στο χέρι είναι όπως σε κάθε συνηθισμένο πλεκτό ύφασμα», σημείωσε.

Κάποια στιγμή στο μέλλον, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Προς το παρόν εκτίθεται σε εγκαταστάσεις σε εμπορικά κέντρα και άλλα μέρη στο Χονγκ Κονγκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ