Νέα έρευνα συνδέει την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να εξεταστεί περισσότερο η σχέση της διατροφής με την πάθηση.

 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα για 500.000 ανθρώπους και κατέληξαν ότι η κατανάλωση μερίδας 25 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα- ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε μια φέτα μπέικον- συνδέεται με 44% αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας.

 

Επίσης τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να προστατεύει. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν 50 γραμμάρια την ημέρα ήταν 19% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια.

 

«Παγκοσμίως, η συχνότητα της άνοιας αυξάνεται και η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας, ο οποίος μπορεί να διαδραματίζει ρόλο», δήλωσε η Χούιφενγκ Ζανγκ, επικεφαλής της μελέτης. «Η έρευνά μας προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο αποδείξεων που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών», συμπλήρωσε.

 

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα δεδομένα για 500.000 Βρετανούς ηλικίας 40-69 ετών, για να διερευνήσουν τις σχέσεις ανάμεσα στην κατανάλωση διαφορετικών τύπου κρέατος και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Από τους μετέχοντες, οι 2.896 εμφάνισαν την εκφυλιστική πάθηση σε μια περίοδο 8 ετών.

 

Αυτοί οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές ήταν μεγαλύτεροι, με μεγαλύτερη οικονομική στέρηση, χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, πιο πιθανό να καπνίζουν, λιγότερο σωματικά δραστήριοι, περισσότερο πιθανό να έχουν ιστορικό εγκεφαλικού ή άνοιας στην οικογένεια όπως και πιο πιθανό να έχουν το γονίδιο APOE που έχει σχετιστεί με την άνοια.

 

Για κάποιους ανθρώπους είναι 3-6 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια εξαιτίας γενετικών παραγόντων, αλλά τα ευρήματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ήταν οι ίδιοι, είτε κάποιος έχει γενετική προδιάθεση εμφάνισης της νόσου είτε όχι.

 

Η κατανάλωση κρέατος έχει συνδεθεί και παλιότερα με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα μεγάλης κλίμακας για την εξέταση της σύνδεσης συγκεκριμένων τύπων κρέατος και ποσοτήτων με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

 

Η καθηγήτρια Τζάνετ Κέιτ, που επέβλεψε την έρευνα, υπογράμμισε ότι αυτό είναι απλά το πρώτο βήμα. «Δεν επιβεβαιώνουμε κάτι, πρόκειται για μια υπόθεση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας για την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών σε σχέση με τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε.Η ίδια επεσήμανε ότι ακόμη κι αν αποδεικνυόταν μια σχέση με το επεξεργασμένο κρέας, η αύξηση του απόλυτου κινδύνου θα ήταν μικρή.

 

Ο Κλάιβ Μπάλαρντ, εκτελεστικός κοσμήτορας φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο του Έξετερ επεσήμανε ότι μια αδυναμία της έρευνας αυτής ήταν ο σχετικά μικρός αριθμός ατόμων που εμφάνισαν άνοια.

 

«Παρότι η έρευνα είναι σημαντική όταν θα είμαστε σε θέση να συνδυάσουμε τα αποτελέσματα πολλαπλών μελετών, σαφώς δεν θα πρέπει να υπερ-ερμηνεύουμε τα αποτελέσματα, καθώς η έρευνα είναι μικρή για δουλειά αυτού του τύπου», δήλωσε και συμπλήρωσε:

 

«Δεν πρέπει να υποθέσουμε από αυτή την έρευνα ότι μαι φέτα μπέικον την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 44%. Αυτό, απλά, είναι αδύνατο να αποδειχθεί σε μια μελέτη όπως αυτή».

 

Με πληροφορίες από Times