Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια» Facebook Twitter
0

Η Dame Sally Davies, πρώην επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος της Αγγλίας και κορυφαία υπέρμαχος της καταπολέμησης των υπερμικροβίων, προειδοποιεί ότι η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά (AMR) αποτελεί αυξανόμενη παγκόσμια απειλή. Χωρίς άμεση δράση, ρουτίνες ιατρικές διαδικασίες, όπως χειρουργικές επεμβάσεις και τοκετοί, κινδυνεύουν να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνες.

Σύμφωνα με την Davies, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως λόγω μικροβιακής αντοχής, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050. Με εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 40 εκατομμύρια θανάτους τα επόμενα 25 χρόνια, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Αν και παρατηρούμε μείωση της AMR στα παιδιά κάτω των πέντε ετών, οι θάνατοι στους άνω των 70 έχουν αυξηθεί κατά 80% από το 1990. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», δήλωσε.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της αντοχής. Περίπου το 70% των αντιβιοτικών χρησιμοποιούνται σε ζώα, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία εξαπλώνονται παγκοσμίως.

«Πετάμε αντιβιοτικά σε αγελάδες, κοτόπουλα και πρόβατα για να προλάβουμε ασθένειες ή ως φθηνά μέσα προώθησης ανάπτυξης», εξήγησε η Davies. Οι κακές υποδομές σε νοσοκομεία και συστήματα αποχέτευσης επιδεινώνουν την κατάσταση, καθώς τα ανθεκτικά βακτήρια εισέρχονται στο περιβάλλον και μεταφέρονται μέσω ανέμων και νερών.

Η ανάγκη για νέα αντιβιοτικά

Η τελευταία τάξη αντιβιοτικών που μπήκε σε ρουτίνα χρήσης αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980, και η Davies υπογραμμίζει ότι το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης νέων φαρμάκων είναι δυσλειτουργικό.

«Η ανάπτυξη ενός νέου αντιβιοτικού δεν είναι κερδοφόρα για τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς θα χρησιμοποιείται σπάνια και για μικρές περιόδους. Αντίθετα, φάρμακα για πίεση ή καρκίνο, που λαμβάνονται καθημερινά ή για μήνες, αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα κέρδη», είπε.

Παρά την αναγνώριση του προβλήματος από το G7, η Davies επισημαίνει την έλλειψη επαρκών ενεργειών για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Τα προβλήματα δεν είναι ανυπέρβλητα, αλλά χρειαζόμαστε επείγουσα και συντονισμένη δράση. Η καταπολέμηση της AMR πρέπει να γίνει παγκόσμια προτεραιότητα για το 2024», κατέληξε.

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, απαιτώντας διεθνή συνεργασία, έρευνα και υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM