Άσθμα: Η σωστή διατροφή «σώζει»

Άσθμα: Η σωστή διατροφή «σώζει» Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Μπορεί η σωστή διατροφή να βελτιώσει τα συμπτώματα άσθματος; «Ναι» απαντούν οι ειδικοί και συστήνουν την αποφυγή κρέατος.


Μια κρίση άσθματος μπορεί να απειλήσει σοβαρά τη ζωή ενός ασθενούς. Το άσθμα προκαλεί στένωση στους αεραγωγούς και ο ασθενής δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Για να ελέγξουν τα απρόσμενα συμπτώματα, οι περισσότεροι ασθματικοί λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όλη τους τη ζωή.

Ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν ότι η διατροφή και κυρίως η αποφυγή συγκεκριμένων προϊόντων σε συνδυασμό με γυμναστική μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία των ασθματικών. Έτσι για παράδειγμα παρατηρήθηκε ότι μειώνεται το λαχάνιασμα, οι πόνοι στο στήθος και η δύσπνοια.

Το κρέας και ιδιαίτερα κάποια αλλαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Αυτό αφορά κυρίως τα παστά κρέατα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε νιτρώδη άλατα, τα οποία μπορούν να εντείνουν τις φλεγμονές στους αεραγωγούς και να επιβαρύνουν τα συμπτώματα άσθματος.

Άθληση και διατροφή

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 125 ασθενείς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολουθούσε δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, η δεύτερη αθλούνταν συστηματικά, η τρίτη συμμετείχε επίσης σε πρόγραμμα σωματικής άσκησης και ταυτόχρονα ακλουθούσε ειδικό πρόγραμμα διατροφής και η τελευταία δεν έκανε ούτε γυμναστική, ούτε πρόσεχε ιδιαίτερα τη διατροφή της.

Η γυμναστική από μόνη της μπορεί να μην αυξήσει την λειτουργία των πνευμόνων αλλά είχε καλή επίδραση στη γενικότερη κατάσταση υγείας των ασθματικών. Πολλοί ασθενείς αποφεύγουν τη γυμναστική φοβούμενοι μια ενδεχόμενη κρίση άσθματος. Τα καλύτερα αποτελέσματα πέτυχαν οι συμμετέχοντες που συνδύασαν άθληση και διατροφή. Όχι μόνο αύξησαν τις επιδόσεις τους αλλά κατάφεραν να μειώσουν τα συμπτώματα άσθματος κατά 50%. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό για έναν ασθματικό μπορεί να σημαίνει μια ζωή χωρίς φάρμακα. Προς το παρόν όμως τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται επαρκή ούτως ώστε να προκύψουν από αυτά συγκεκριμένες οδηγίες και συστάσεις για ασθενείς.

Όχι σε αλλαντικά και έτοιμα προϊόντα

Ήδη σε παλαιότερες έρευνες είχε διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών επιβαρύνουν τα συμπτώματα άσθματος και έχουν μάλιστα χειρότερες επιπτώσεις απ' ό,τι το κάπνισμα, η καθιστική ζωή ή το αυξημένο σωματικό βάρος. Συντηρητικά και άλλα συστατικά σε έτοιμα προϊόντα μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιπλοκές σε ασθενείς με άσθμα. Σε αυτά συγκαταλέγονται η χρωστική ταρτραζίνη που χρησιμοποιείται σε χυμούς, ή η γλουταμάτη που χρησιμοποιείται σε σούπες- σκόνη. Στις βιομηχανικές χώρες ένας στους δέκα είναι ασθματικός. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 230 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Έχοντας βασανιστεί από άσθμα, αλλεργίες και κλειστοφοβία (το προσθέτω ως σύμπτωμα του ίδιου προβλήματος) και λύνοντας τελικά το πρόβλημα μια για πάντα (εδώ και 30 χρόνια δεν έχω το παραμικρό σύμπτωμα και ΘΕΛΩ να γυμνάζομαι ανελλιπώς) το τελευταίο πράγμα που ΕΠΡΕΠΕ να αλλάξω ήταν η διατροφή. Ούτε καν. Η διατροφή αλλάζει και αυτή ως σύμπτωμα της λύσης του προβλήματος. Η ψυχή που είχε το πρόβλημα αφού "λυθεί" προφανώς και ζητάει η ίδια και γυμναστική και άλλη διατροφή. Επαναλαμβάνω, αυτά που ζητάει είναι σύμπτωματα της θέλησης της ίδιας της ψυχής, δεν επιβάλλονται "απ' έξω" πόσο μάλλον από μια "στεγνή" έρευνα της οποίας η μόνη αξία που μπορώ να δω είναι η καταγραφή συμπτωμάτων.
Ετσι να βγαίνουν σταδιακά στην επιφανεια τα αυτονόητα και πείτε σιγά σιγά και για το γάλα. Θα πάρει βέβαια σε ρυθμούς Ραν Ταν Πλαν 30 χρόνια για να απαγορευθούν οι λίγες συγκεκρινένες ουσίες και αλλα 30 πιθανόν οι υπολοιπες

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ