Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, στο Τόκιο, αποκάλυψε την ολυμπιακή δάδα που θα χρησιμοποιηθεί στη λαμπαδηδοδρομία και θα ανάψει τη φλόγα στο στάδιο των αγώνων. 

 

Την παρουσίαση έκαναν ο σχεδιαστής Τοκουτζίν Νομούρα και ο πρεσβευτής της ολυμπιακής λαμπαδηδοδρομίας, ο Τανταχίρο Νομούρα. Ο Nομούρα είναι ένας από τους γνωστότερους αθλητές στην ιστορία του τζούντο, με τρία συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1996, 2000, 2004).

 

Η δάδα ενσωματώνει διάφορα στοιχεία της ιαπωνικής κουλτούρας, με βασική αναφορά στο πιο δημοφιλές λουλούδι στη Ιαπωνία, το άνθος της κερασιάς.

 

Η λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020, την εποχή που ανθίζουν οι κερασιές ενώ το σχήμα της δάδας μοιάζει με το «Sakuramon», ένα παραδοσιακό ιαπωνικό σύμβολο για το άνθος της κερασιάς. 

 

Τόκιο 2020: Αποκαλυπτήρια για την ολυμπιακή δάδα

 

Οι Ιάπωνες θέλησαν να τονίσουν την υψηλή τεχνολογική παραγωγή της χώρας τους. Το ιδιαίτερο σχήμα της έγινε κατορθωτό με τη χρήση μοντέρνου αλουμινίου που χρησιμοποιείται πια και στην κατασκευή των πάρα πολύ γρήγορων ιαπωνικών τρένων. 

 

 

Μάλιστα, οι Ιάπωνες προβάλλουν και την περιβαλλοντική κουλτούρα που επικρατεί στη χώρα τους. Η δάδα έχει κατασκευαστεί από αλουμίνιο που είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή προσωρινών κατοικιών μετά τον μεγάλο σεισμό του 2011, μεγέθους 9 Ρίχτερ. «Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κάποτε για να ξαναφτιάξουν ζωές τώρα θα χρησιμοποιηθούν για να διαδώσουν ένα μήνυμα ελπίδας και ανάκαμψης», λένε οι διοργανωτές. 


 

H Ολυμπιακή λαμπαδηδοδρομία για τους αγώνες του Τόκιο θα ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου του 2020 απ την Αρχαία Ολυμπία. Η τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου.