Θύμα ρατσισμού σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης: «Πανηγυρίζει σαν μαϊμού» - Η ηχηρή απάντησή του

Real Madrid’s Vinicius Jr condemns ‘racist’ criticism of dancing goal celebration Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/JUANJO MARTIN
0

Ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης Βινίσιους Τζούνιορ καταδίκασε την κριτική που δέχθηκε από ατζέντη, όσον αφορά στους πανηγυρισμούς του, χαρακτηρίζοντάς την «ρατσιστική». 

Ο Πέδρο Μπράβο, κορυφαίος ατζέντης και επικεφαλής των Ομοσπονδίας εκπροσώπων αθλητών, μιλώντας στην ισπανική τηλεόραση, χαρακτήρισε τον χορό που κάνει ο παίκτης μετά το σκοράρισμα ως «συμπεριφορά μαΐμούς».

Τον κατηγόρησε πως δεν σέβεται τους αντιπάλους και τον κάλεσε να «σταματήσει να κάνει τη μαϊμού». 

«Όταν σκοράρεις εναντίον αντιπάλου, αν θέλεις να χορέψεις σάμπα πηγαίνεις στο σαμποδρόμιο της Βραζιλίας, εδώ αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σέβεσαι τους συναδέλφους σου και να σταματήσεις να κάνεις τη μαϊμού» είπε. 

Η απολογία

Ο Μπράβο, κατηγορήθηκε για ρατσιστική κριτική από πολλούς χρήστες των social media και - εν μέσω των αντιδράσεων - απολογήθηκε για τα λόγια του, ισχυριζόμενος πως απλώς χρησιμοποίησε μία μεταφορά, που παρερμηνεύτηκε. 

«Θέλω να διευκρινίσω ότι η έκφραση "κάνω τον πίθηκο", την οποία χρησιμοποίησα, λανθασμένα, για να περιγράψω τον χορό του Βινίσιους (...) χρησιμοποιήθηκε μεταφορικά. Δεδομένου ότι η πρόθεσή μου δεν ήταν να προσβάλω κανέναν, ζητώ ειλικρινά συγγνώμη, λυπάμαι» ανέφερε. 

«Έπεσα θύμα ξενοφοβίας και ρατσισμού σε μία και μόνο πρόταση»

Αλλά, σε βίντεό του, ο ποδοσφαιριστής πήρε θέση για το ζήτημα και τόνισε πως δεν θα σταματήσει να χορεύει. 

«Όσο το χρώμα του δέρματος είναι πιο σημαντικό από τη λάμψη των ματιών, θα υπάρχει πόλεμος» είπε σε βίντεό του.  «Έχω αυτή τη φράση σε τατουάζ στο σώμα μου». 

«Αυτή η σκέψη είναι συνεχώς στο μυαλό μου. Αυτή είναι η στάση και η φιλοσοφία με την οποία προσπαθώ να ζω. Λένε πως η ευτυχία ταράζει. Η ευτυχία ενός μαύρου, επιτυχημένου Βραζιλιάνου στην Ευρώπη ταράζει ακόμα περισσότερο». 

«Αλλά, η επιθυμία μου είναι να κερδίζω, το χαμόγελό μου και η λάμψη των ματιών μου είναι μεγαλύτερο απ΄αυτό. Δεν μπορείτε καν να φανταστείτε. Έπεσα θύμα ξενοφοβίας και ρατσισμού σε μία και μόνο πρόταση. Αλλά αυτό δεν άρχισε χθες» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως ο χορός του έχει γίνει αντικείμενο κριτικής εδώ και εβδομάδες, παρότι δεν ανήκει στον ίδιο. «Ανήκει στον Ροναλντίνιο, τον Νεϊμάρ, τον Γκριεζμάν, τον Ζοάο Φέλιξ... ανήκει στη βραζιλιάνικη φανκ και τους καλλιτέχνες της σάμπα, στους τραγουδιστές ρεγκετόν και τους Μαύρους Αμερικανούς». 

Συμπληρώνοντας επεσήμανε πως «είναι χοροί που γιορτάζουν την πολιτιστική ποικιλομορφία του κόσμου. Αποδεχτείτε την, σεβαστείτε την. Δεν πρόκειται να σταματήσω». 

Όσον αφορά στη συγγνώμη του Μπράβο, είπε - δεικτικά - πως συνήθως «το σενάριο τελειώνει με μία απολογία και ένα "παρεξηγήθηκα". Αλλά, θα το επαναλάβω για εσένα, ρατσιστή: δεν θα σταματήσω να χορεύω. Είτε στο σαμποδρόμιο, είτε στο Μπερναμπέου, είτε οπουδήποτε». 

Ούτε η ισπανική Ομοσπονδία, ούτε η Ένωση Ατζέντηδων, δεν έχει έχει προβεί σε σχολιασμό σχετικά με τα σχόλια του Μπράβο. 

Η Ρεάλ Μαδρίτης, σε ανακοίνωσή της, επεσήμανε πως θα κινηθεί νομικά κατά όποιου «κάνει ρατσιστικά σχόλια κατά των παικτών μας», ενώ η εθνική ομάδα της Βραζιλίας, εξέφρασε τη στήριξή της στον ποδοσφαιριστή.

«Θα υπάρχει χορός, ντρίμπλες, αλλά πάνω απ΄όλα σεβασμός» ανέφερε στο Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτηση με βίντεο από τον χορό του Βινίσιους με τον Νεϊμάρ, μετά από γκολ.

Αγώνας για την εκπαίδευση των επόμενων γενιών 

Ο Βινίσους εξήγησε πως εργάζεται σε όλη του τη ζωή για να εξασφαλίσει πως οι επόμενες γενιές θα έχουν καλύτερη μόρφωση, όσον αφορά τέτοια ζητήματα. 

«Προέρχομαι από μία χώρα όπου έχει μεγάλη φτώχεια, όπου ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και, σε πολλές περιπτώσεις, φαγητό στο τραπέζι. Εντός και εκτός γηπέδου, έχω αναπτύξει μία εφαρμογή για να βοηθάω όσον αφορά στη μόρφωση των παιδιών στα δημόσια σχολεία, χωρίς την οικονομική στήριξη κανενός. Χτίζω σχολείο στ΄όνομά μου. Θα κάνω πολύ περισσότερα για την εκπαίδευση. Θέλω οι επόμενες γενιές να είναι προετοιμασμένες, όπως είμαι και εγώ, για να παλέψουν κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» είπε.

Καταλήγοντας ο παίκτης σημείωσε πως «πάντα προσπαθώ να είμαι επαγγελματίας και ένας υποδειγματικός πολίτης. Αλλά δεν δίνει "κλικ", δεν γίνεται δημοφιλές στο διαδίκτυο, ούτε παρακινεί τους δειλούς να μιλούν επιθετικά για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν». 

Με πληροφορίες από CNN

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM