Οργή για τη FIFA: Επειδή επιτρέπει στη Ρωσία να παίξει στα πλέι οφ του Μουντιάλ

Οργή για τη FIFA: Επειδή επιτρέπει στη Ρωσία να παίξει στα πλέι οφ του Μουντιάλ Facebook Twitter
0

Οργή έχει προκαλέσει στις τάξεις του ποδοσφαίρου η απόφαση της FIFA να επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει την προσπάθεια να προκριθεί στην τελική φάση του Μουντιάλ, παρά την άρνηση άλλων χωρών να παίξουν μαζί τους. 

Η FIFA καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία και ανακοίνωσε τα αρχικά μέτρα που συμφώνησε το συμβούλιό της την Κυριακή. Αυτά προβλέπουν ότι μέχρι νεοτέρας δεν θα φιλοξενηθεί κανένα διεθνές ματς στη Ρωσία. Οι προγραμματισμένες αναμετρήσεις θα γίνουν σε ουδέτερες έδρες, στις οποίες η ομάδα της χώρας δεν θα αγωνιστεί ως «Ρωσία» αλλά ως «ρωσική ομοσπονδία ποδοσφαίρου». Επίσης, δεν θα υπάρχει η σημαία της Ρωσίας σε αυτούς τους αγώνες, ούτε θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος της. 

Ουσιαστικά, η FIFA ευθυγραμμίστηκε με τα όσα ζήτησε η ΔΟΕ από τις παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες. Όμως, στον κόσμο του ποδοσφαίρου ήθελαν από τη FIFA να κάνει ένα βήμα παραπέρα: να αποκλείσει τη Ρωσία από το Μουντιάλ που θα γίνει φέτος στο Κατάρ. 

Ήδη, αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να παίξουν κόντρα στη Ρωσία σε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, μέχρι νεοτέρας. Η αρχή έγινε με την Πολωνία, που ήταν προγραμματισμένο να αντιμετωπίσει τη Ρωσία για τα πλέι οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τον Μάρτιο. 

Την απόφαση για μποϊκοτάζ των ματς με τη Ρωσία υιοθέτησαν στη συνέχεια οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Σουηδίας και Τσεχίας- η μία εκ των δύο θα αντιμετωπίσει το νικητή του ματς των πλέι οφ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Ρωσία- ενώ ακολούθησαν η Αγγλία, η Ουαλία και η Σκωτία μεταξύ άλλων. 

Σφοδρή αντίδραση της Πολωνίας 

H FIFA ανακοίνωσε ότι θα είναι διατεθειμένη να εξετάσει περαιτέρω ενέργειες, μεταξύ άλλων την αποβολή της Ρωσίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο, αν «η κατάσταση δεν βελτιωθεί γρήγορα». Όμως, αυτό δεν ικανοποίησε όσους αντιδρούν και πρώτα από όλα τους Πολωνούς. 

Οι ποδοσφαιρικές αρχές χώρας απέρριψαν αμέσως την απόφαση της FIFA, την οποία ο πρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Τσέζαρι Κουλέζα, χαρακτήρισε απαράδεκτη. 

«Σε αυτή την κατάσταση πολέμου στην Ουκρανία, δεν ενδιαφερόμαστε για το παιχνίδι των εντυπώσεων. Η θέση μας παραμένει αμετακίνητη. Η εθνική ομάδα της Πολωνίας δεν θα παίξει ενάντια στη Ρωσία στο ματς των πλέι οφ, ανεξαρτήτως του ονόματος της ρωσικής ομάδας», υπογράμμισε. 

Μάλιστα, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Πολωνίας έστειλε επιστολή στη FIFA, με την οποία απέρριψε τα μέτρα και ζήτησε να αποβληθεί η Ρωσία από το Παγκόσμιο Κύπελλο. 

«Η πολωνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ενημερώνει ότι συνέπεια της βάναυσης επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και τον πόλεμο που συνεχίζεται εκεί, δεν βλέπουμε καμία πιθανότητα να παίξουμε με τη ρωσική εθνική ομάδα στα ματς των πλέι οφ για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ανεξάρτητα από το όνομα της ομάδας που αποτελείται από Ρώσους ποδοσφαιριστές και το πού θα γίνει το ματς», ανέφερε η επιστολή. 

Ενώπιον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που έχει καταδικαστεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο, αυτή είναι η μόνη απόφαση που μπορούμε να πάρουμε, τονίζουν οι Πολωνοί. «Η εμφάνιση σε ένα ματς κόντρα στη ρωσική εθνική ομάδα θα ήταν μια ντροπιαστική ενέργεια, όχι μόνο για τους παίκτες μας, αλλά για όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα, κόντρα στην αλληλεγγύη με τον ουκρανικό λαό. Ως ποδοσφαιρική ομοσπονδία, αρνούμαστε να μετάσχουμε σε ματς των πλέι οφ στα οποία συμμετέχει η ρωσική εθνική ομάδα», επισημαίνει ακόμη η επιστολή. 

Οι Πολωνοί καλούν τη FIFA να αντιδράσει αμέσως «στη βάναυση βία που βλέπουμε καθημερινά στα εδάφη της ανεξάρτητης Ουκρανίας». «Αν η πολιτική της FIFA για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάτι παραπάνω από απλές λέξεις στο χαρτί, τώρα είναι η ώρα να τεθεί σε εφαρμογή, αποκλείοντας τη ρωσική ομοσπονδία ποδοσφαίρου από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Σε σύσκεψη που έγινε περίπου μία ώρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τη FIFA, η αγγλική ομοσπονδία επίσης αποφάσισε ότι δεν θα παίξει κανένα διεθνές ματς κόντρα στη Ρωσία, σε οποιοδήποτε επίπεδο, για το άμεσο μέλλον. Μια κίνηση «σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Ουκρανία» και «καταδίκης των κτηνωδιών που διαπράττει η ρωσική ηγεσία». 

Η Γαλλία επίσης τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές ποδόσφαιρο. Το άθλημα δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας, Νοέλ Λε Γκραέ. «Ο κόσμος του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερος. Σίγουρα δεν θα ήμουν αντίθετος στην αποβολή της Ρωσίας», δήλωσε στη Le Parisien.  

Με πληροφορίες από Guardian 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM