Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκιο σχεδιάζουν να μοιράσουν περίπου 150.000 προφυλακτικά στους μετέχοντες, αλλά ζητούν από τους αθλητές να τα πάρουν σπίτι τους και να μην τα χρησιμοποιήσουν στο Ολυμπιακό χωριό.

 

Από το 1988, στη Σεούλ, άρχισε να διανέμεται μεγάλος αριθμός προφυλακτικών στους Ολυμπιακούς αγώνες, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι μετέχοντες για τον HIV. Οι Ιάπωνες διοργανωτές δήλωσαν ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε να συνεχιστεί αυτή η διανομή.

 

Όμως, οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους αθλητές στο Τόκιο είναι να κρατούν αποστάσεις ο ένας από τον άλλο, λόγω κορωνοϊού.

 

«Η διανομή των προφυλακτικών δεν είναι για χρήση στο χωριό των αθλητών, αλλά για να τα πάρουν πίσω στην πατρίδα τους, για την ευαισθητοποίηση για τον HIV και το AIDS», ανέφερε η οργανωτική επιτροπή «Τόκιο 2020» σε γραπτή απάντηση προς το Reuters.

 

Από τις αλλαγές που φέρνει ο κορωνοϊός στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι και τα γεύματα των αθλητών. Αρχικά, οι διοργανωτές σχεδίαζαν αυτό να πραγματοποιείται σε τεράστια εστιατόρια στο Ολυμπιακό Χωριό. Το μεγαλύτερο από αυτά θα μπορούσε να φιλοξενήσει 4.500 άτομα ταυτόχρονα.

 

Όμως, τώρα οι διοργανωτές θα ζητήσουν από τους αθλητές να γευματίζουν μόνοι, να τηρούν τις αποστάσεις από τους άλλους και να καθαρίζουν τις επιφάνειες αφού έχουν φάει.

 

«Χωρίς τα κατάλληλα μέτρα σε ισχύ, θα χρειαστεί μόνο ένας άνθρωπος για να φέρει τον ιό και να εξαπλωθεί, ιδιαίτερα σε μέρη όπως το χωριό των αθλητών», δήλωσε ο Νομπουχίκο Οκάμπε, ένας από τους λοιμωξιολόγους που συμβουλεύει το «Τόκιο 2020» για τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

 

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει έξαρση και πραγματικά χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων των αθλητών και των αποστολών για να λειτουργήσει αυτό», συμπλήρωσε.

 

Με πληροφορίες από Reuters