Ολυμπιακοί αγώνες: Ανέβηκε κι άλλο ο προϋπολογισμός του Τόκιο- 15,9 δισ. ο τελικός «λογαριασμός»

Ολυμπιακοί αγώνες: Ανέβηκε κι άλλο ο προϋπολογισμός του Τόκιο- 15,9 δισ. ο τελικός «λογαριασμός» Facebook Twitter
EPA
0

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο θα κοστίσουν τουλάχιστον 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, αποκαλύπτοντας τον τελικό, αυξημένο, προϋπολογισμό, λόγω της αναβολής αλλά και των μέτρων για την πανδημία.

Ο προϋπολογισμός είναι κατά 2,8 δισεκατομμύρια υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν που είχε ανακοινωθεί πέρυσι και μπορεί να κάνει τη διοργάνωση τους ακριβότερους Ολυμπιακούς αγώνες στην ιστορία.

Τα νέα οικονομικά στοιχεία ανακοινώθηκαν την ώρα που οι διοργανωτές προσπαθούν να αναζωπυρώσουν τον ενθουσιασμό για το μεγάλο αθλητικό ραντεβού. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ιάπωνες είναι υπέρ της περαιτέρω μετάθεσης ή και της ακύρωσης των Ολυμπιακών αγώνων. Όμως, οι διοργανωτές έχουν αποκλείσει και τα δύο ενδεχόμενα.

«Το αν ο προϋπολογισμός θεωρείται ακριβός ή όχι εξαρτάται από το πώς το βλέπει κανείς», δήλωσε ο CEO του Τόκιο 2020, Τοσίρο Μούτο. «Μπορείς να το δεις από τη σκοπιά του κόστους ή από τη σκοπιά της επένδυσης», συμπλήρωσε.

Οι διοργανωτές προσπάθησαν να περιορίσουν κάποια στοιχεία των Αγώνων, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα. Για παράδειγμα, εγκατέλειψαν τα σχέδια για τελετές υποδοχής αθλητών. Όμως αυτές οι περικοπές, μαζί με τα αναμενόμενα επιπλέον έσοδα ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων από χορηγούς και ασφάλιστρα- υπολείπονται των επιπλέον δαπανών, για εγκαταστάσεις, μεταφορές και διατήρηση του τεράστιου προσωπικού της οργανωτικής επιτροπής, λόγω της αναβολής.

Από τον προϋπολογισμό, τα 929 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για μέτρα για τον κορωνοϊό- που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη δημιουργία κέντρου ελέγχου στο Ολυμπιακό χωριό- στο πλαίσιο του σχεδίου που περιλαμβάνει τακτικά τεστ στους μετέχοντες.

«Απλές και περιορισμένες» οι τελετές έναρξης και λήξης

Στο μεταξύ, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν σήμερα ότι επέλεξαν νέο διευθυντή δημιουργικού, ο οποίος θα επανασχεδιάσει τις «πιο απλές και περιορισμένες» τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων.

Την αποστολή αναλαμβάνει ο Χιρόσι Σασάκι, διαφημιστικό στέλεχος που βοήθησε στην παραγωγή της τελετής παράδοσης της «σκυτάλης» από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Τόκιο.

«Οι τελετές θα παραμείνουν μια μεγάλη γιορτή, που θα την απολαύσουν οι θεατές και όσοι παρακολουθούν, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί μια πιο απλή και πιο συγκρατημένη προσέγγιση, για να αντικατοπτρίσει τη συνολική απλοποίηση των Αγώνων και την πιθανή ανάγκη να πρέπει ακόμη να ληφθούν υπόψη μέτρα για τον κορωνοϊό», ανέφεραν οι διοργανωτές σε σχετική ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από AFP

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ