Λύθηκε το μυστήριο: Ρώσος επιχειρηματίας έδωσε εκατομμύρια για το μανιφέστο των Ολυμπιακών αγώνων

Λύθηκε το μυστήριο: Ρώσος επιχειρηματίας έδωσε εκατομμύρια για το μανιφέστο των Ολυμπιακών αγώνων Facebook Twitter
Ρώσος δισεκατομμυριούχος ήταν ο μυστηριώδης αγοραστής του μανιφέστου των Ολυμπιακών αγώνων (Πηγή φωτό EPA)
0

Ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος ήταν τελικά ο άνθρωπος που έδωσε ποσό ρεκόρ για να αγοράσει το μανιφέστο του Πιερ ντε Κουμπερτέν, για την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων.

Πρόκειται για τον Άλισερ Ουσμάνοφ, ο οποίος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ήταν πίσω από τη μυστηριώδη αγορά, ενώ ταυτόχρονα παρέδωσε το πολύτιμο έγγραφο στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.

Το 14σελιδο μανιφέστο, που συνέταξε ο Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1892, πουλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε δημοπρασία σε Νέα Υόρκη. Αρχικά η εκτίμηση του οίκου Sotheby's ήταν πως θα «έπιανε» 1 εκατ. δολάρια. Όμως, έπειτα από «μάχη» 12 λεπτών, η τιμή εκτινάχθηκε στα 8,8 εκατομμύρια δολάρια, το ποσό που έδωσε ο- άγνωστος τότε- αγοραστής.

Λύθηκε το μυστήριο: Ρώσος επιχειρηματίας έδωσε εκατομμύρια για το μανιφέστο των Ολυμπιακών αγώνων Facebook Twitter

Έτσι, το μανιφέστο του Κουμπερτέν έγινε το πιο ακριβό αθλητικό αναμνηστικό που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία, αφού ξεπέρασε το ρεκόρ των 5,64 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που είχε «πιάσει» η φανέλα των Γιάνκις του Μπέιμπ Ρουθ.

Λύθηκε το μυστήριο: Ρώσος επιχειρηματίας έδωσε εκατομμύρια για το μανιφέστο των Ολυμπιακών αγώνων Facebook Twitter
Ο Άλισερ Ουσμάνοφ (δεξιά) παρέδωσε στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ το πολύτιμο έγγραφο (Πηγή φωτό IOC / GREG MARTIN)

Ο Ουσμάνοφ είναι επιχειρηματίας και επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, ενώ ασχολείται και με το ποδόσφαιρο. Έως το 2018 κατείχε το 30% της Άρσεναλ, ενώ τον περασμένο μήνα αγόρασε τα δικαιώματα ονοματοδοσίας για το γήπεδο της Έβερτον, δίνοντας 30 εκατομμύρια λίρες.

«Σήμερα ζούμε μια ιστορική στιγμή, καθώς αυτό το έγγραφο επιστρέφει στο σπίτι του, εκεί που ανήκει», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ. «Πιστεύω ότι το Ολυμπιακό Μουσείο είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να βρίσκεται αυτό το ανεκτίμητο έγγραφο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ουσμάνοφ. Το έγγραφο του Κουμπερτέν θα εκτεθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά από κοντά το πρωτότυπο μανιφέστο για την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων.

Με πληροφορίες από το Reuters

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM