ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κάστερ Σεμένια: Δικαίωση για την Ολυμπιονίκη από το δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Έχει διαγνωστεί με υπερανδρογονισμό

Κάστερ Σεμένια: Δικαίωση στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Ολυμπιονίκη Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Η δύο φορές Ολυμπιονίκης Κάστερ Σεμένια κέρδισε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τα επίπεδα τεστοστερόνης των αθλητριών, καθώς κρίθηκε πως η Νοτιοαφρικανή δρομέας έχει υποστεί διακρίσεις.  

Η 32χρονη Κάστερ Σεμένια έχει μια ιατρική πάθηση που είναι γνωστή ως υπερανδρογονισμός, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα τεστοστερόνης. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι αθλήτριες με διαφορές στα χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπαραγωγική ανατομία (DSDs) πρέπει να μειώσουν το επίπεδο της τεστοστερόνης κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες γυναικών.

Η Κάστερ Σεμένια προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν έχασε την έφεση που είχε κάνει στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), αλλά και εκείνη που ακολούθησε, στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. 

Με ψήφους 4-3, οι δικαστές αποφάσισαν υπέρ της Κάστερ Σεμένια, κάτι που ενδεχομένως ανοίγει τον δρόμο προκειμένου η αθλήτρια να προσφύγει κατά των αποφάσεων του CAS ή Ελβετικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου. Δηλαδή, να κινηθεί ξανά νομικά κατά των κανονισμών για την τεστοστερόνη, που έχουν βάλει την αθλητική καριέρα της στον «πάγο». 

Επίσης, κρίθηκε πως όταν η υπόθεση της αθλήτριας έφτασε στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, δεν υπήρχαν οι απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου η προσφυγή της να εξεταστεί αποτελεσματικά.

Πάντως, η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, υπογράμμισε πως οι κανόνες για τις αθλήτριες με διαφορές στα χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπαραγωγική ανατομία «είναι ένα απαραίτητο, λογικό και αναλογικό» μέσο προκειμένου να «προστατεύεται ο θεμιτός ανταγωνισμός» στους αγώνες γυναικών. Παράλληλα, αναφέρει ότι θα συνεργαστεί με την ελβετική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα, ενώ ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνουν σε ισχύ οι κανονισμοί που αφορούν αυτές τις αθλήτριες. 

Η Κάστερ Σεμένια ήταν Ολυμπιονίκης στα 800 μέτρα το 2012 και το 2016, αλλά της απαγορεύτηκε να τρέξει σε αυτό το αγώνισμα από το 2019 λόγω των κανόνων που επιβλήθηκαν για την τεστοστερόνη με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και τώρα ετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ