Αμφισβήτησαν την Κάστερ Σεμένια ότι είναι γυναίκα: «Μπορώ να σου δείξω τον κόλπο μου»

Αμφισβήτησαν την Κάστερ Σεμένια ότι είναι γυναίκα: «Μπορώ να σου δείξω τον κόλπο μου» Facebook Twitter
Φωτ: EPA/NOUSHAD THEKKAYIL
0

Όταν ήταν 18 ετών, η Κάστερ Σεμένια - δύο φορές Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων- προσφέρθηκε να δείξει τον κόλπο της στους υπευθύνους στίβου για να αποδείξει ότι ήταν γυναίκα.

Η Νοτιοαφρικανή δρομέας μεσαίων αποστάσεων έστρεψε τα βλέμματα πάνω της το 2009 όταν κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στα 800 μέτρα γυναικών με εκπληκτική διαφορά, λίγες ώρες αφότου το κυβερνών σώμα του στίβου είπε ότι θα υποβληθεί σε τεστ επαλήθευσης φύλου.

«Νόμιζαν ότι είχα ανδρικά γεννητικά όργανα, πιθανότατα», είπε σε συνέντευξη στο Real Sports του HBO και συνέχισε: «Τους είπα: "Είναι μια χαρά. Είμαι γυναίκα, δεν με νοιάζει. Αν θέλεις να δεις ότι είμαι γυναίκα, θα σου δείξω τον κόλπο μου. Εντάξει;"».

Τα τεστ φύλου στην 31χρονη αθλήτρια έδειξαν ότι δεν είχε μήτρα ή ωοθήκες, αλλά ότι είχε εσωτερικούς όρχεις, τα ανδρικά σεξουαλικά όργανα που παράγουν τεστοστερόνη και τα επίπεδα της ορμόνης της ήταν τριπλάσια από αυτά μιας γυναίκας.

Η Κάστερ Σεμένια πάσχει από υπερανδρογονισμό, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα τεστοστερόνης, μια ορμόνη που αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη και την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί οξυγόνο.

Πήρε φαρμακευτική αγωγή μετά την πρώτη απόφαση το 2011 από την World Athletics ότι όλες οι αθλήτριες με υπερανδρογονισμό έπρεπε να μειώσουν ιατρικά τα επίπεδα τεστοστερόνης τους.

«Με έκανε να αρρωστήσω, με έκανε να πάρω βάρος, κρίσεις πανικού, δεν ξέρω αν θα πάθω ποτέ καρδιακή προσβολή. Είναι σαν να μαχαιρώνεις τον εαυτό σου με ένα μαχαίρι κάθε μέρα, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Είμαι 18, θέλω να τρέξω, θέλω να φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή είναι η μόνη επιλογή για μένα», συνέχισε στο HBO Real Sports.

Ο Τζόναθαν Τέιλορ, δικηγόρος του World Athletics, διαφώνησε με τις ιατρικές επιτροπές, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, που καταδίκασαν το διοικητικό όργανο του αθλήματος επειδή απαιτεί από γυναίκες με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου (DSDs) να παίρνουν φάρμακα για να αγωνίζονται.

«Λέτε ιατρικά ότι δεν είναι υγιές, τότε η ερώτησή μου είναι: Γιατί οι κορυφαίοι ειδικοί στον κόσμο λένε ότι αυτό θα το συνταγογραφούμε;», είπε ο Τέιλορ με την Σεμένια να απαντά: «Ο Τζόναθαν πρέπει να κόψει τη γλώσσα του και να την πετάξει. Αν θέλει να καταλάβει πώς με βασάνισε αυτό το πράγμα, πρέπει να πάει να πάρει αυτά τα φάρμακα. Θα καταλάβει».

Το 2020, η Κάστερ Σεμένια έχασε την προσφυγή της στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για να ακυρώσει μια απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του 2019 ότι οι αθλήτριες με υψηλά φυσικά επίπεδα τεστοστερόνης πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για να τα μειώσουν.

Είχε προσεγγίσει το δικαστήριο αφού το CAS έκρινε ότι οι κανονισμοί του Παγκόσμιου Στίβου ήταν απαραίτητοι για αθλητές με DSD σε αγώνες που κυμαίνονται από 400 μέτρα έως ένα 1.6χλμ για να διασφαλιστεί ο δίκαιος ανταγωνισμός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM