Ιαπωνία: Αδύνατο να κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες αν δεν περιοριστεί η πανδημία

Ιαπωνία: Αδύνατο να κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες αν δεν περιοριστεί η πανδημία Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, παραδέχθηκε ότι θα είναι αδύνατη η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων αν η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει περιοριστεί.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αναβλήθηκαν για το καλοκαίρι του 2021 (23 Ιουλίου- 8 Αυγούστου), εξαιτίας της πανδημίας. Όμως, στην Ιαπωνία πληθαίνουν τα ερωτήματα για το αν η χώρα θα μπορέσει τελικά να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση ακόμη και σε ένα χρόνο.

«Λέμε συνεχώς ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αγώνες πρέπει να διοργανωθούν σε πλήρη μορφή, στην οποία όλοι οι αθλητές και θεατές θα μπορούν να μετάσχουν με ασφάλεια. Θα είναι αδύνατο να διοργανώσουμε τους Αγώνες σε τέτοια πλήρη μορφή, αν η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει περιοριστεί», είπε ο Σίνζο Άμπε στο κοινοβούλιο, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης για το αν είναι δυνατή η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων το καλοκαίρι του 2021.

«Οι Ολυμπιακοί αγώνες πρέπει να γίνουν με έναν τρόπο που θα δείχνει ότι ο κόσμος έχει νικήσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού. Αλλιώς, θα είναι πολύ δύσκολο να φιλοξενήσουμε τους αγώνες», συμπλήρωσε ο Άμπε.

Παράλληλα ο Σίνζο Άμπε προειδοποίησε για παρατεταμένη ενάντια στον κορωνοϊό. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για παρατεταμένη μάχη ενάντια στην πανδημία. Θα είμαστε σε στενή επαφή με τη ΔΟΕ, την οργανωτική επιτροπή και την κυβέρνηση του Τόκιο», δήλωσε. Στην Ιαπωνία, τα κρούσματα του κορωνοϊού ανέρχονται ήδη σε 13.895, ενώ έχουν καταγραφεί 413 θάνατοι.

Μόρι: Ακύρωση αν συνεχιστεί η πανδημία

Ο Γιοσίρο Μόρι, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αναβολής και προέβλεψε ότι αν πανδημία συνεχιστεί και το ερχόμενο καλοκαίρι, τότε η διοργάνωση θα ακυρωθεί.

Εκτίμησε πάντως, μιλώντας στην εφημερίδα Nikkan Sport ότι η κατάσταση δεν θα οδηγήσει τελικά σε ακύρωση. «Έχουμε αναβάλει τους Ολυμπιακούς αγώνες για το ερχόμενο καλοκαίρι, μέχρι τότε θα έχουμε κερδίσει τη μάχη. Αυτοί οι Ολυμπιακοί αγώνες θα είναι πιο πολύτιμοι από οποιαδήποτε προηγούμενη διοργάνωση αν συνεχίσουμε αφότου θα έχουμε νικήσει αυτή τη μάχη. Πρέπει να το πιστέψουμε αυτό, αλλιώς η σκληρή δουλειά και η προσπάθειά μας δεν θα ανταμειφθούν», δήλωσε ο Μόρι.

Ολυμπιακοί αγώνες και εμβόλιο

Οι τοποθετήσεις του Σίνζο Άμπε και του Γιοσίρο Μόρι ήρθαν λίγες ώρες μετά την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση που εξέφρασε ο επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Ιαπωνίας. «Θα είναι δύσκολο να γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες αν δεν έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικά εμβόλια», δήλωσε ο Γιοσιτάκε Γιοκούρα.

Όμως, ο Τζον Κόουτς- μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ- υποστήριξε ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν εξαρτώνται από το εμβόλιο, σημειώνοντας ότι ο Γιοκούρα εξέφρασε απλά τη γνώμη του.

«Η συμβουλή που παίρνουμε από τον ΠΟΥ λένε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να προγραμματίζουμε για τη νέα ημερομηνία και αυτό κάνουμε. Και αυτό δεν εξαρτάται από ένα εμβόλιο. Ένα εμβόλιο θα ήταν κάτι καλό, αλλά θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΠΟΥ και των ιαπωνικών υγειονομικών αρχών σε όλο αυτό, με πρώτη προτεραιότητα την υγεία όλων των συμμετεχόντων», είπε ο Κόουτς.

Με πληροφορίες από Times, Reuters

 

 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM