Πριν καν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες, η Χεντ Ζάζα γράφει ήδη ιστορία. Γιατί είναι η νεαρότερη αθλήτρια που θα αγωνιστεί στο Τόκιο. 

 

Στα 12 χρόνια της η αθλήτρια του πινγκ πονγκ από τη Συρία θα ζήσει κάτι που άλλοι αθλητές μπορεί να ονειρεύονται σε όλη τους τη σταδιοδρομία και να μην το πετύχουν ποτέ. 

 

Η Ζάζα είναι η πρώτη αθλήτρια από τη Συρία που θα μετάσχει στο πινγκ πονγκ σε Ολυμπιακούς αγώνες και ταυτόχρονα γίνεται η νεαρότερη που έχει μετάσχει ποτέ στο συγκεκριμένο άθλημα στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση. 

 

Στις 24 Ιουλίου, όταν θα ξεκινήσουν οι αγώνες του πινγκ πονγκ στο Τόκιο, η Χεντ Ζάζα θα είναι 12 ετών και 205. Θα γίνει δηλαδή η νεαρότερη που μετέχει σε Ολυμπιακούς αγώνες τα τελευταία 52 χρόνια, μετά την 11χρονη Μπεατρίς Χούστιου που είχε μετάσχει στο καλλιτεχνικό πατινάζ, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 1968. 

 

Ο νεαρότερος αθλητής που έχει μετάσχει ποτέ στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού παραμένει ο αθλητής της γυμναστικής Δημήτριος Λούνδρας. Ήταν 10 ετών όταν μετείχε στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, το 1896, όταν κατέκτησε μάλιστα το χάλκινο μετάλλιο, στο ομαδικό. 

 

 

Ήθελε να μοιάσει στον αδελφό της 

 

Η Χεντ Ζάζα άρχισε να παίζει πινγκ πονγκ όταν ήταν πέντε ετών, ακολουθώντας τα βήματα του αδελφού της. 

 

«Άρχισα να παίζω επειδή ήθελα να μοιάσω στον αδελφό μου, που ήταν πρωταθλητής Συρίας. Έβλεπα τα βίντεο του και του είπα ότι ήθελα να γίνω σαν εκείνον. Με ενθάρρυνε πολύ και μου είπε ότι αν δούλευα σκληρά θα μπορούσα να πετύχω πολλά», δήλωσε στο BBC η 12χρονη. 

 

Είναι πρωταθλήτρια Συρίας σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ήταν νικήτρια του τουρνουά πρόκρισης της Δυτικής Ασίας, από το οποίο πήρε το «εισιτήριο» για το Τόκιο και τώρα ετοιμάζεται να ζήσει το Ολυμπιακό όνειρο. 


Προπόνηση στους 40 βαθμούς

 

Το επίτευγμά της αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν πρόκειται απλά για μία 12χρονη στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά για ένα κορίτσι που το πέτυχε αυτό παρότι μεγάλωσε στη Χάμα, πόλη που έχει πληγεί σφοδρά από τον πόλεμο στη Συρία. 

 

Οι συνθήκες στις οποίες προπονείται δεν προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση τις Ολυμπιακές προδιαγραφές. Η αίθουσα στη Χάμα στην οποία γυμνάζεται έχει παλιά τραπέζια του πινγκ πονγκ, πάνω σε τσιμέντο, σύμφωνα με την Παγκόσμια ομοσπονδία πινγκ πονγκ. 

 

Επίσης, είναι συχνές οι διακοπές ρεύματος, κάτι που σημαίνει ότι οι αθλητές εξαρτώνται από το φως της ημέρας για να προπονηθούν, σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.