Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Βρετανία «ουσιαστικά θα κάνει διπλωματικό μποϊκοτάζ» στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, καθώς η χώρα δεν θα στείλει υπουργούς ή αξιωματούχους στο Πεκίνο. 

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ρωτήθηκε στο κοινοβούλιο αν το Λονδίνο θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον, μποϊκοτάροντας διπλωματικά τη διοργάνωση που θα γίνει τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο. 

 

«Θα υπάρχει ουσιαστικά ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου. Δεν αναμένεται να παραστούν υπουργοί και αξιωματούχοι», απάντησε ο Τζόνσον. 

 

«Δεν πιστεύω ότι τα αθλητικά μποϊκοτάζ έχουν λογική και αυτό παραμένει η πολιτική της κυβέρνησης», συμπλήρωσε, θέλοντας να διαμηνύσει ότι οι Βρετανοί αθλητές θα αγωνιστούν κανονικά στο Πεκίνο. 

 

Επίσης, επεσήμανε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν διστάζει» να εκφράζει ανησυχία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Οι δηλώσεις του Τζόνσον αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστούν στη διοργάνωση μέλη της βασιλικής οικογένειας, σημειώνει ο Guardian. Η πριγκίπισσα Άννα είναι πρόεδρος της βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ. 

 

Νωρίτερα σήμερα και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα κάνει διπλωματικό μποϊκοτάζ στη διοργάνωση. Στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι το Πεκίνο δεν ανταποκρίθηκε σε αρκετά ζητήματα που έθεσε η Καμπέρα, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

 

«Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι δεν θα πάνε στην Κίνα για αυτούς τους αγώνες αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Αυστραλίας», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι οι αθλητές της χώρας θα δώσουν κανονικά το παρών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2022.