Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες: Και η Αυστραλία ανακοίνωσε διπλωματικό μποϊκοτάζ στο Πεκίνο

China accuses Australia of ‘political posturing’ over diplomatic boycott of Beijing Winter Olympics Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Μετά τις ΗΠΑ και η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα κάνει διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες που θα φιλοξενήσει το Πεκίνο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. 

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή η χώρα του πασχίζει να ξανανοίξει τα διπλωματικά κανάλια με την Κίνα, προκειμένου να συζητηθούν οι καταγγελλόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, αλλά και λόγω των κινήσεων του Πεκίνου ενάντια στις αυστραλιανές εισαγωγές. 

Ο Μόρισον, ανακοινώνοντας την απόφαση, υπογράμμισε ότι το Πεκίνο δεν έχει απαντήσει σε διάφορα ζητήματα που έχει θέσει η Καμπέρα, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Αυστραλίας δεν θα πάνε στην Κίνα για αυτούς τους Αγώνες», συμπλήρωσε ο Μόρισον και ξεκαθάρισε ότι οι αθλητές της χώρας θα αγωνιστούν κανονικά στο Πεκίνο. «Η Αυστραλία είναι ένα σπουδαίο αθλητικό έθνος και διαχωρίζω τα αθλητικά από τα πολιτικά ζητήματα», συμπλήρωσε. 

Στην πρώτη αντίδραση από το Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν έκανε λόγο για «πολιτική προσποίηση» και πρόσθεσε «Είτε έρθουν, είτε όχι, κανένας δεν ενδιαφέρεται». 

Όταν ρωτήθηκε αν περιμένει αντίποινα από την Κίνα, ο Μόρισον απάντησε ότι αυτό «θα ήταν απολύτως απαράδεκτο και δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο».  

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας επεσήμανε ότι το μποϊκοτάζ δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στην προετοιμασία των αθλητών για τους Αγώνες και πρόσθεσε ότι οι «διπλωματικές επιλογές» είναι ένα ζήτημα που αφορά τις κυβερνήσεις. 

Ήδη η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα μποϊκοτάρουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επικαλέστηκε τη «συνεχιζόμενη γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Σιντζιάνγκ και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».  Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου, που διεμήνυσε στην Ουάσινγκτον ότι θα «πληρώσει το τίμημα» για την απόφαση και προειδοποίησε με αντίποινα, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ άλλες κυβερνήσεις εξετάζουν αν θα προχωρήσουν στο ίδιο βήμα. Η Βρετανία εξετάζει την περίπτωση να εγκρίνει περιορισμένη κυβερνητική παρουσία στη διοργάνωση, αλλά παραμένει στο τραπέζι η πιθανότητα υπουργικού και διπλωματικού μποϊκοτάζ, σύμφωνα με την Telegraph. 

Η Ιαπωνία επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο να μην στείλει υπουργούς στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς αγώνες, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού διπλωματικού μποϊκοτάζ, σύμφωνα κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Sankei Shimbun. 

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει εκπροσώπους σε υπουργικό επίπεδο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, επικαλούμενη «διάφορους παράγοντες, που κυρίως έχουν σχέση με τον κορωνοϊό». 


 

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM