Google: Αφιερωμένο στον Τζέιμς Νέισμιθ, τον «πατέρα» του μπάσκετ, το σημερινό doodle

Google: Αφιερωμένο στον Τζέιμς Νέισμιθ, τον «πατέρα» του μπάσκετ, το σημερινό doodle Facebook Twitter
0

Το δρ. Τζέιμς Νέισμιθ, τον «πατέρα» του μπάσκετ, τιμά η Google στο σημερινό doodle της.

Ο Καναδοαμερικανός γυμναστής, καθηγητής, γιατρός και προπονητής είναι ο άνθρωπος που εφηύρε το μπάσκετ, το 1891. Σαν σήμερα το 1892 ανακοίνωσε το νέο άθλημα και τους κανόνες του μέσα από τις σελίδες του «The Triangle», την εφημερίδα του Springfield College.

Google: Αφιερωμένο στον Τζέιμς Νέισμιθ, τον «πατέρα» του μπάσκετ, το σημερινό doodle Facebook Twitter

Ο Τζέιμς Νέισμιθ γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1861, κοντά στην πόλη Αλμόντε στο Οντάριο του Καναδά. Μετά το bachelor στη φυσική αγωγή από το πανεπιστήμιο McGill, το 1890 έγινε καθηγητής στο YMCA International Training College, στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

Εκεί του ανατέθηκε να σκεφτεί ένα παιχνίδι για κλειστό χώρο, που θα κρατούσε απασχολημένους τους φοιτητές, κατά τη διάρκεια των αδυσώπητων χειμώνων στην περιοχή. Με δύο καλάθια για ροδάκινο, μια μπάλα ποδοσφαίρου και μόλις δέκα κανόνες, «γεννήθηκε» το μπάσκετ.

Όταν το παρουσίασε στην τάξη του, στις 21 Δεκεμβρίου 1891, το παιχνίδι αρχικά παιζόταν από ομάδες των εννέα παικτών και συνδύαζε στοιχεία από αθλήματα που διεξάγονται σε ανοιχτά γήπεδα, όπως το αμερικανικό φούτμπολ, το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ επί χόρτου.

Παρότι αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, τα επόμενα χρόνια η δημοτικότητα του μπάσκετ εκτοξεύθηκε και το 1936 το άθλημα έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς αγώνες, στο Βερολίνο. Ο ίδιος ο Νέισμιθ έκανε το τζάμπολ για την πρώτη αναμέτρηση.

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ