Εδώ είναι Ελλάδα.

Facebook Twitter
0

ΤΟ 2006 ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ Ιταλία το Calciopoli. Εκεί ο «παραγκάρχης» ονομαζόταν Λουτσιάνο Μότζι και ήταν γενικός διευθυντής της Γιουβέντους. Η «Μεγάλη Κυρία» του ιταλικού Βορρά είχε κατακτήσει τα πρωταθλήματα του 2005 και του 2006, αλλά ξαφνικά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Μαζί της μπλέκονται η Μίλαν, η Φιορεντίνα, η Λάτσιο και η Ρετζίνα. Όλες μαζί, με ηγέτη τον Μότζι, είχαν στήσει ένα παραδιαιτητικό κύκλωμα ανάλογο με τη δική μας παράγκα και με αυτό που διαφαίνεται από τις πρόσφατες αποκαλύψεις Κούγια.

Μέσα σ' ένα καλοκαίρι, η ιταλική δικαιοσύνη «καθάρισε» το ιταλικό ποδόσφαιρο. Όσο μπορούσε, τουλάχιστον. Την ώρα που οι εμψυχωμένοι μέσα στη θλίψη τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής τους κατακτούσαν το Μουντιάλ της Γερμανίας, στην πατρίδα τους έπεφταν κεφάλια. Επιμένω: σε λίγο παραπάνω από έναν μήνα. Η κύρια εμπλεκόμενη Γιουβέντους τιμωρήθηκε με την αφαίρεση δύο πρωταθλημάτων και τον υποβιβασμό της στην τρίτη εθνική κατηγορία (μετά από έφεση ανέβηκε στη δεύτερη) και η Μίλαν γλίτωσε τον αρχικό υποβιβασμό, ξεκινώντας τη χρονιά με μείον 30 βαθμούς. Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας με Ανιέλι και Μπερλουσκόνι από πίσω διασύρθηκαν σαν να ήταν τίποτα ερασιτεχνικά σωματεία.

Αλλάζουμε άθλημα. Το 2007, η Αμερικανίδα πολυ-ολυμπιονίκης Μάριον Τζόουνς παραδέχτηκε τη χρήση αναβολικών ουσιών την περίοδο 1999-2001. Της αφαιρέθηκαν μια ντουζίνα μετάλλια κι έκανε και έξι μήνες φυλακή για ψευδορκία. Ο θηλυκός Καρλ Λιούις τώρα αγωνίζεται σε μια ομάδα μπάσκετ στην εξωτική Τούλσα. Στην Ελλάδα σήμερα οι Θάνου-Κεντέρης αρνούνται να πάνε στο ανάλογο δικαστήριο (σε ένα παράπηγμα στην Ευελπίδων) και ούτε καν περνάει από το μυαλό τους να παραδεχτούν οτιδήποτε. Το «ατύχημα με τη μοτοσικλέτα» είναι το μόνο τους επιχείρημα.

Όλες οι χώρες που παράγουν πρωταθλητισμό πέφτουν σε ατοπήματα. Όταν, όμως, μια παράνομη υπόθεση φτάνει στη δικαιοσύνη, τότε οι ένοχοι οδηγούνται στη φυσική τους θέση: τη φυλακή. Στη χώρα μας έχουμε μείνει με την όρεξη. «Θα πατάξουμε, θα τιμωρήσουμε, θα χυθεί άπλετο φως» και άλλα πολλά τέτοια βαρύγδουπα ακούγονται μέχρι να πέσει το σκοτάδι, κάποιοι να πάνε στο γήπεδο και οι υπόλοιποι στην τηλεόραση.

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ