ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Βραζιλία: Ποινή φυλάκισης 31 ετών στον πρώην πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής, για εξαγορά ψήφων της ΔΟΕ

Βραζιλία: Ποινή φυλάκισης 31 ετών στον πρώην πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής, για εξαγορά ψήφων της ΔΟΕ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Κάρλος Αρτούρ Νούζμαν, πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκιση 30 ετών και 11 μηνών, γιατί φέρεται να εξαγόρασε ψήφους προκειμένου το Ρίο ντε Τζανέιρο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016. 

Η απόφαση του δικαστή Μαρσέλο Μπρετάς για τον Νουζμάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας για πάνω από δύο δεκαετίες, δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. 

Ο Νούζμαν, που επίσης ήταν επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Ρίο 2016, κρίθηκε ένοχος για διαφθορά, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή. Ο 79χρονος δεν θα φυλακιστεί μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή του. 

Επίσης, καταδικάστηκε ο πρώην κυβερνήτης του Ρίο, Σέρζιο Καμπράλ, ο επιχειρηματίας Αρτούρ Σοάρες και ο Λεονάρντο Γκρίνερ, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της οργανωτικής επιτροπής. 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι τρεις και ο Νουζμάν συντόνισαν τη δωροδοκία του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Λαμίν Ντιάκ και του γιου του, Πάπα Μασάτα Ντιάκ για ψήφους. 

Ο Σέρζιο Καμπράλ- που είναι στη φυλακή από το 2016 και αντιμετωπίζει σειρά άλλων καταδικών και ερευνών- κατέθεσε ενώπιον του Μαρσέλο Μπρετάς πριν από δύο χρόνια ότι είχε πληρώσει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια με αντάλλαγμα έως και έξι ψήφους στη συνεδρίαση της ΔΟΕ που αποφάσισε να αναθέσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του 2016. Είχε πει ότι τα χρήματα είχαν προέλθει από χρέος του επιχειρηματία Αρτούρ Σοάρες προς τον ίδιο. 

Ο πρώην κυβερνήτης του Ρίο- από το 2003 έως το 2010- ανέφερε επίσης ότι αργότερα καταβλήθηκαν επιπλέον 500.000 δολάρια στον γιο του Ντιάκ, με στόχο να εξασφαλιστούν άλλες τρεις ψήφοι μελών της ΔΟΕ. 

Σύμφωνα με την απόφαση του Μπρετάς, ο Νουζμάν ήταν «ένας από τους βασικούς υπεύθυνους της προώθησης και της οργάνωσης του εγκληματικού σχεδίου, δεδομένης της θέσης του στη βραζιλιάνικη Ολυμπιακή Επιτροπή και ενώπιον των διεθνών αρχών». 

Επίσης ο δικαστής ανέφερε ότι ο Νουζμάν «ήταν επικεφαλής και συντόνισε τη δράση των άλλων παραγόντων, ξεκάθαρα ως ηγέτης», για να εξασφαλίσει παράνομα υποστήριξη εντός της ΔΟΕ. 

Ο Λαμίν Ντιάκ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, τα δύο με αναστολή, τον Σεπτέμβριο του 2020 από γαλλικό δικαστήριο, για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, σε σχέση με την υπόθεση του ντόπινγκ στη Ρωσία. Ο Πάπα Μασάτα Ντιάκ έχει καταδικαστεί ερήμην σε πέντε χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 1 εκατ. λιρών. 

Ο Βραζιλιάνος δικαστής δήλωσε ότι θα στείλει τα αποτελέσματα της έρευνας στις αρχές της Σενεγάλης και της Γαλλίας, όπου ζουν ο Πάπα Μασάτα Ντιάκ και ο Λαμίν Ντιάκ αντίστοιχα. 

Το Ρίο ντε Τζανέιρο ανέλαβε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 επικρατώντας των υποψηφιοτήτων του Σικάγο, του Τόκιο και της Μαδρίτης. Η έρευνα στη Βραζιλία ξεκίνησε το 2017, μετά την αποκάλυψη της Le Monde ότι μέλη της ΔΟΕ είχαν δωροδοκηθεί τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του 2009 στην Κοπεγχάγη, όπου επελέγη το Ρίο ως διοργανωτής των αγώνων. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ