Αυστραλία: Ο Τζόκοβιτς δεν είναι «αιχμάλωτος», μπορεί να φύγει όποτε θελήσει- Έρευνα και για άλλους τενίστες

Αυστραλία: Ο Τζόκοβιτς δεν είναι «αιχμάλωτος», μπορεί να φύγει όποτε θελήσει- Έρευνα και για άλλους τενίστες Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν κρατείται αιχμάλωτος, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας απαντώντας στις κατηγορίες της οικογένειας του τενίστα και τόνισε ότι μπορεί να φύγει από τη χώρα όποτε το θελήσει. 

Το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης κρατείται σε ξενοδοχείο για αιτούντες άσυλο μέχρι τη Δευτέρα, όταν θα εξεταστεί η προσφυγή του στη δικαιοσύνη κατά της ακύρωσης της βίζας του. Στο μεταξύ, η αρμόδια υπηρεσία για τα σύνορα κάνει έρευνα και για άλλους ξένους τενίστες που έχουν ήδη φτάσει στη Μελβούρνη για το Αυστραλιανό Όπεν, ταξιδεύοντας με παρόμοια εξαίρεση από τον εμβολιασμό όπως εκείνη που χορηγήθηκε στον Σέρβο. 

«Ο Τζοκοβιτς δεν κρατείται αιχμάλωτος στην Αυστραλία», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Κάρεν Άντριους. «Είναι ελεύθερος να φύγει (από τη χώρα) οποιαδήποτε στιγμή επιλέξει να το κάνει και στην πραγματικότητα η υπηρεσία συνόρων θα το διευκολύνει αυτό», συμπλήρωσε μιλώντας στο ABC. 

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία συνόρων κάνει έρευνα για άλλους ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Αυστραλία με παρόμοιους όρους με τον Τζόκοβιτς, για το Αυστραλιανό Όπεν. «Έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι υπάρχουν κάποια άτομα εδώ τώρα που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις εισόδου και πρέπει να το διερευνήσουμε», δήλωσε η υπουργός μιλώντας στο Nine Network. 

Η Άντριους δεν διευκρίνισε πόσους τενίστες αφορά η έρευνα, ούτε ποιους αφορά και συμπλήρωσε ότι όποιος μπαίνει στην Αυστραλία έπρεπε να προσκομίσει αποδείξεις εμβολιασμού ή ιατρικούς λόγους για τους οποίους δεν είχε εμβολιαστεί. 

Η υπόθεση έχει προκαλέσει κόντρα ανάμεσα στις αρχές της πολιτείας Βικτόρια και την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Σήμερα, η κυβέρνηση της πολιτείας ανακοίνωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την αλληλογραφία- που έγινε στα τέλη Νοεμβρίου- ανάμεσα στον υπουργό Υγείας της Αυστραλίας και την ομοσπονδία τένις (Tennis Australian), όπου αναφέρονταν ότι οι ανεμβολίαστοι παίκτες δεν θα μπορούσαν να μπουν στη χώρα στη βάση προηγούμενης λοίμωξης με κορωνοϊό. 

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι άτομα που μολύνθηκαν από κορωνοϊό τους προηγούμενους έξι μήνες και επιδιώκουν να έρθουν στην Αυστραλία από το εξωτερικό και δεν έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου που έχει εγκριθεί ή αναγνωριστεί από την TGA (σ.σ. την αρμόδια επιτροπή), δεν θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι», ανέφερε επιστολή του υπουργού Υγείας της Αυστραλίας προς τον επικεφαλής της Tennis Australian, Κρεγκ Τάλεϊ. 

Στο μεταξύ στη Σερβία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση του Τζόκοβιτς και έγινε διαδήλωση στο Βελιγράδι. Ο πατέρας του τενίστα υποσχέθηκε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάθε ημέρα μέχρι να αφεθεί ελεύθερος ο αθλητής. 

Ο Αυστραλός πρέσβης στο Βελιγράδι, Ντάνιελ Έμερι, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας και του ζητήθηκε να κάνει προσωπικές προσπάθειες για να βοηθήσει τον Τζόκοβιτς. Το υπουργείο κατηγόρησε την Αυστραλία ότι ενήργησε κακόβουλα απέναντι στον τενίστα. 

«Η σερβική κοινή γνώμη έχει την ισχυρή εντύπωση ότι ο Τζόκοβιτς είναι θύμα ενός πολιτικού παιχνιδιού παρά τη θέλησή του και ότι παρασύρθηκε να ταξιδέψει στην Αυστραλία προκειμένου να ταπεινωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν είναι εγκληματίας, τρομοκράτης ή παράτυπος μετανάστης, αλλά αντιμετωπίστηκε με τέτοιο τρόπο από τις αυστραλιανές αρχές», κατήγγειλε ακόμη το ΥΠΕΞ. 

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η στιγμή της εισόδου των Αντετοκούνμπο – Ντρισμπιώτη και της ελληνικής αποστολής στον Σικουάνα

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες: Η στιγμή της εισόδου των Αντετοκούνμπο – Ντρισμπιώτη και της ελληνικής αποστολής στον Σηκουάνα

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή, πρωταγωνίστησαν στην αρχή της τελετής έναρξης
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντετοκούνμπο και Εθνική Μπάσκετ με πούλμαν στο Παρίσι λόγω του σαμποτάζ στα τρένα

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες: Αντετοκούνμπο και Εθνική Μπάσκετ με πούλμαν στο Παρίσι λόγω του σαμποτάζ στα τρένα

Λίγες ώρες πριν την Τελετή Έναρξης - Η Εθνική Μπάσκετ εδρεύει στη Λιλ όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του ομίλου της και βρίσκεται ήδη καθ' οδόν για Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους και μη από την Έλενα Μπουζαλά

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους και μη

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Έλενα Μπουζαλά που έχει καλύψει ήδη τέσσερις διοργανώσεις και ετοιμάζεται για την πέμπτη απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις: τα all time classic αθλήματα, οι φετινές πιθανές ανατροπές, τα «σιγουράκια» της ελληνικής αποστολής, οι εκπλήξεις και πώς είναι τελικά να ζεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τόσο κοντά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ