Αποκλείστηκε η εθνική ομάδα Άρσης Βαρών της Ρωσίας από το Ρίο

Αποκλείστηκε η εθνική ομάδα Άρσης Βαρών της Ρωσίας από το Ρίο Facebook Twitter
(Φωτογραφία: EPA pictures )
2

Τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας άρσης βαρών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική ομοσπονδία του αθλήματος.

Η διεθνής ομοσπονδία άρσης βαρών (IWF) έκανε γνωστό ότι τα ονόματα ορισμένων Ρώσων αθλητών βρέθηκαν μέσα στη λίστα που εκπονήθηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ (WADA), που αποκαλύπτει με στοιχεία την εμπλοκή του ρωσικού κράτους στην υπόθεση.

«Η ακεραιότητα του αθλήματος της άρσης βαρών έχει υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετές φορές και σε επίπεδα από τους Ρώσους» αναφέρεεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της IWF και προσθέτει: «Ως εκ τούτου επιβλήθηκε η πρέπουσα ποινή προκειμένου να διατηρηθεί το κύρος του αθλήματος.»

Τα δεδομένα της ρωσικής ολυμπιακής αποστολής μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ

Πέντε ημέρες μετά την  απόφαση της ΔΟΕ σχετικά με τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, καθώς οι περισσότερες διεθνείς ομοσπονδίες έχουν ανακοινώσει τις αποφάσεις τους.

Όσοι Ρώσοι αθλητές έχουν τιμωρηθεί στο παρελθόν για χρήση απαγορευμένων ουσιών τίθενται αυτόματα εκτός Αγώνων, όπως και όσοι κατονομάζονται στην έκθεση του Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν ως μετέχοντες στο πρόγραμμα συστηματικού ντόπινγκ υπό κρατική χρηματοδότηση. Σε αρκετά αθλήματα η ρωσική αποστολή θα παραμείνει αναλλοίωτη, ενώ σε άλλα θα υπάρξουν μικρές ή μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις.

Στο στίβο, απ' όπου άλλωστε ξεκίνησε η πολύκροτη υπόθεση, η Ρωσία παραμένει πλήρως αποκλεισμένη από την IAAF και η μοναδική αθλήτρια που έχει πάρει το «πράσινο φως» για να αγωνιστεί στο Ρίο (υπό την Ολυμπιακή σημαία) είναι η Ντάρια Κλίσινα.
Ακολουθεί μία συνοπτική καταγραφή των έως τώρα δεδομένων ανά άθλημα, με την υποσημείωση ότι κάποιες περιπτώσεις βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση, ενώ αρκετοί Ρώσοι αθλητές έχουν προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS) κατά του αποκλεισμού τους.

ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Η FINA έχει ανακοινώσει τον αποκλεισμό επτά κολυμβητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Γιούλια Εφίμοβα, Μιχαϊλ Ντόγκβαλιουκ, Ναταλία Λόβτσοβα και Αναστασία Κραπίβινα (open water) τέθηκαν εκτός Αγώνων λόγω προηγούμενης τιμωρίας και οι Βλαντιμίρ Μορόζοφ, Νικίτα Λόμπιντσεφ και Ντάρια Ουστίνοβα επειδή κατονομάζονται στην έκθεση ΜακΛάρεν. Για τους υπόλοιπους Ρώσους κολυμβητές, η FINA έχει ανακοινώσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει ξεχωριστά την κάθε περίπτωση, ενώ επανεξετάζονται και όλα τα δείγματα που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που έγινε πέρυσι στο Καζάν.
Χωρίς προβλήματα θα αγωνιστούν στο Ρίο οι αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης, οι αθλητές και αθλήτριες των καταδύσεων, καθώς και η γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης της Ρωσίας.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

Η διεθνής ομοσπονδία τοξοβολίας ανακοίνωσε ότι θα αγωνιστούν κανονικά στο Ρίο οι τρεις Ρώσοι αθλητές που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση.

ΣΤΙΒΟΣ
Η Ρωσία παραμένει πλήρως αποκλεισμένη από την IAAF κι έτσι δεν θα εκπροσωπηθεί στα αγωνίσματα στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων. Η διεθνής ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού έχει αφήσει ένα ανοιχτό «παράθυρο» για συμμετοχή μεμονωμένων αθλητών υπό την Ολυμπιακή σημαία, αλλά μέχρι στιγμής έχει ανάψει το «πράσινο φως» μόνο για την άλτρια του μήκους, Ντάρια Κλίσινα, η οποία ζει μόνιμα στις ΗΠΑ. Η IAAF είχε επιτρέψει και τη συμμετοχή της Γιούλια Στεπάνοβα, η μαρτυρία της οποίας «πυροδότησε» το σκάνδαλο, όμως η ΔΟΕ «έκλεισε την πόρτα», καθώς η αθλήτρια έχει τιμωρηθεί στο παρελθόν για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διεθνούς ομοσπονδίας, οι τέσσερις Ρώσοι αθλητές που έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αγωνιστούν κανονικά, εφόσον η συμμετοχή τους επικυρωθεί από τη ΔΟΕ.

ΚΑΝΟΕ/ΚΑΓΙΑΚ
Η διεθνής ομοσπονδία ανακοίνωσε τον αποκλεισμό πέντε αθλητών του κάνοε/καγιάκ ήρεμων νερών, μεταξύ των οποίων ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Αλεξάντερ Ντιατσένκο, και ο πέντε φορές πρωταθλητής κόσμου, Αλεξέι Κοροβάσκοφ. Οι υπόλοιποι αθλητές που αποκλείστηκαν είναι οι Αντρέι Κράιτορ, Ελενα Ανιούσινα και Ναταλία Ποντολσκάια.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Η UCI ανακοίνωσε στις 28/7 ότι τρεις αθλητές της ποδηλασίας αποκλείστηκαν από την αποστολή με απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας, καθώς έχουν τιμωρηθεί στο παρελθόν για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Όπως έγινε γνωστό, οι αθλητές αυτοί είναι η Όλγα Ζαμπελίνσκαγια, ο Ιλνούρ Ζακάριν και ο Σεργκέι Σίλοφ. Παράλληλα, η διεθνής ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ακόμη τρεις αθλητές, τα ονόματα των οποίων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, βρίσκονται υπό διερεύνηση. Άλλοι έντεκα ποδηλάτες πήραν το «πράσινο φως» για να αγωνιστούν στο Ρίο.

ΙΠΠΑΣΙΑ
Η διεθνής ομοσπονδία ιππασίας ανακοίνωσε ότι επιτρέπει τη συμμετοχή πέντε Ρώσων ιππέων/αμαζόνων μαζί με τα άλογά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ
Με πλήρη ομάδα θα μετάσχει η ρωσική ξιφασκία στους Ολυμπιακούς, καθώς η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος έκανε δεκτούς και τους 16 οπλομάχους που έχουν δηλωθεί.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Η FIG δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τις προθέσεις της, καθώς το μόνο που έχει ανακοινώσει είναι ότι απέστειλε στη ΔΟΕ μία λίστα Ρώσων αθλητών/τριών προς επικύρωση της συμμετοχής τους. Σύμφωνα, πάντως, με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων R-Sport, η διεθνής ομοσπονδία γυμναστικής έχει κάνει δεκτή τη ρωσική ομάδα στο σύνολό της.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Η IHF ανακοίνωσε ότι υποβάλλει σε ελέγχους ντόπινγκ όλες τις αθλήτριες της εθνικής ομάδας γυναικών της Ρωσίας, που έχει κερδίσει την πρόκρισή της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν έχουν γνωστοποιηθεί ως τώρα.

ΤΖΟΥΝΤΟ
Η διεθνής ομοσπονδία τζούντο, επίτιμος πρόεδρος της οποίας είναι ο Ρώσος Πρόεδρος (και λάτρης του αθλήματος), Βλάντιμιρ Πούτιν, επιτρέπει και στους 11 Ρώσους αθλητές που έχουν προκριθεί να αγωνιστούν κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ
Από την αρχικά πενταμελή αποστολή της Ρωσίας για το Ρίο, αποκλείστηκαν οι Μαξίμ Κουτσόφ και Ίλια Φρόλοφ, λόγω προηγούμενων τιμωριών σχετιζόμενων με το ντόπινγκ. Οι υπόλοιποι τρεις Ρώσοι αθλητές του μοντέρνου πεντάθλου, μεταξύ των οποίων και ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, Αλεξάντρ Λέσουν, θα αγωνιστούν κανονικά.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Η ρωσική κωπηλασία θα αγωνιστεί «αποδεκατισμένη» στο Ρίο, καθώς μόλις έξι αθλητές πήραν το «πράσινο φως» από τη διεθνή ομοσπονδία. Η FISA προχώρησε στον αποκλεισμό 17 κωπηλατών, καθώς και δύο πηδαλιούχων, με συνέπεια τέσσερα πληρώματα να χάσουν το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς. Ένα εξ αυτών, η τετράκωπος ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου των ανδρών, αντικαθίσταται από το ελληνικό πλήρωμα, που ήταν πρώτο στη λίστα των επιλαχόντων.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία, από τους επτά Ρώσους ιστιοπλόους που είχαν κερδίσει την πρόκρισή τους για το Ρίο, ο μόνος που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής είναι ο Πάβελ Σοζίκιν. Επειδή ο συγκεκριμένος αθλητής αποτελεί μέλος του διδύμου στην κλάση 470, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να τον αντικαταστήσει με άλλο αθλητή, όπερ σημαίνει ότι η χώρα δεν χάνει τη θέση της στους Αγώνες.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Η ISSF ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή τη συμμετοχή και των 18 Ρώσων σκοπευτών που έχουν κερδίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ
Η διεθνής ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι η τριμελής ρωσική αποστολή, αποτελούμενη από την Πολίνα Μιχαϊλοβα, τη Μαρία Ντόλγκιχ και τον Αλεξάντερ Σιμπάεφ, έγινε δεκτή για να αγωνιστεί στο Ρίο.

ΤΕΝΙΣ
Οι επτά τενίστες και τενίστριες από τη Ρωσία που είχαν δηλωθεί θα μετάσχουν κανονικά στους Αγώνες του Ρίο.

ΤΡΙΑΘΛΟ
Χωρίς απώλειες θα εκπροσωπηθεί η Ρωσία και στο τρίαθλο, αφού η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος έδωσε το "ΟΚ" για τη συμμετοχή και των έξι αθλητών/τριών της χώρας.

ΒΟΛΕΪ
Σύμφωνα με την FIVB, η συμμετοχή των Ρώσων αθλητών/τριών, τόσο στο βόλεϊ σάλας όσο και στο μπιτς βόλεϊ, επαφίεται στην τελική έγκριση της ΔΟΕ. Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών θα αγωνιστούν κανονικά στο Ρίο, ενώ ήδη έχει γνωστοποιηθεί ότι ο αρχηγός της εθνικής ανδρών, Σεργκέι Τετιούχιν, θα είναι ο σημαιοφόρος της ρωσικής αποστολής στην τελετή έναρξης.

ΠΑΛΗ
Η ειδική επιτροπή που συνέστησε η διεθνής ομοσπονδία πάλης, για να αξιολογήσει τις ρωσικές συμμετοχές, άναψε το «πράσινο φως» στους 16 από τους 17 Ρώσους παλαιστές που έχουν προκριθεί, προκειμένου να αγωνιστούν κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εφόσον γίνουν αποδεκτοί από τη ΔΟΕ. Ο μοναδικός που στερείται αυτού του δικαιώματος είναι ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής της ελευθέρας, Βίκτορ Λεμπέντεφ, ο οποίος έχει τιμωρηθεί στο παρελθόν για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

* Οι ομοσπονδίες πυγμαχίας, γκολφ και ταεκβοντό  δεν έχουν γνωστοποιήσει ακόμη τις αποφάσεις τους.
* Η Ρωσία δεν εκπροσωπείται στο χόκεϊ επί χόρτου, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και το μπάσκετ.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια